izbori u BiH

Kandidat umro na dan izbora: Provjerili smo što bi bilo da se bizarna situacija poput one u Travniku dogodila kod nas

16.11.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini obilježila je, nažalost, i jedna bizarna situacija jer je u Travniku pobijedio kandidat SDA Mirsad Peco, no preminuo je na dan izbora. Iako je vijest bila predmetom pomalo i posprdnih komentara na društvenim mrežama, u stilu da se takvo što može dogoditi u BiH, smrt je sastavni dio života, posebno u jeku pandemije koronavirusa, i takva se situacija može dogoditi svuda

Zbog toga nas je zanimalo kako je zakon u Hrvatskoj regulirao proceduru u slučaju smrti kandidata u izbornom procesu.

Iz DIP-a su nam neslužbeno objasnili da ni u Hrvatskoj za slučaj smrti na sam dan izbora nema procedure. Naš zakon ima proceduru ako netko premine nakon kandidature na izborima. Ako kandidat premine 10 dana prije izbora, onda se može zamijeniti, a ako premine kasnije, kad su u pitanju vijeća i skupštine, izborni proces ide dalje i lista se smatra pravovaljanom iako je ime preminulog čovjeka na njoj.

Ako neki od kandidata za načelnika, gradonačelnika ili župana umre od vremena podnošenja kandidature do 10 dana pred izbore, stranka ili lista koja ga je kandidirala može predložiti novoga bez prikupljanja potpisa. Rok za nominiranje novog kandidata također je 10 dana pred izbore.

Kada neki od kandidata za gradonačelnika, načelnika ili župana premine u roku kraćem od 10 dana od izbora, u zakonu stoji da se onda izbori odgađaju na dva tjedna. Znači ako je netko umro recimo u petak prije nedjeljnih izbora, onda bi se oni odgodili. Kako nam je neslužbeno pojašnjeno u DIP-u, da je netko umro na dan izbora, kako se to dogodilo u Travniku, svakako bi ih trebalo ponoviti jer nema drugog izlaza.

  • +16
Izbori u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Iako nemamo proceduru za dan izbora, imamo analogiju, a piše da se u drugom krugu, kada bi umro jedan od dva kandidata koji su ušli u drugi krug za načelnika, cijeli izborni proces ponavlja. Pravilo važi za lokalne i predsjedničke izbore. Također, ako načelnik, gradonačelnik ili župan ode u prve dvije godine mandata s dužnosti, moramo imati prijevremene izbore, tako da ne bi bilo moguće da zamjenik preuzme dužnost, osobito zato što preminuli nije ni preuzeo dužnost, u tom hipotetskom slučaju, iako je pobijedio na izborima.

Odmah bismo imali nove izbore, ali vjerojatno bi cijela situacija, kako su nam kazali, došla i do Ustavnog suda jer je vrlo nezgodna.

Inače, u BiH također nije jasno što će biti s izborima u Travniku. Peco je preminuo poslije 12 sati na dan izbora zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, a iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) za medije su kazali kako dosad u BiH nije zabilježen ovakav slučaj te da će o svemu tražiti instrukcije i od međunarodnih organizacija i OSCE-a u BiH. N1 u ponedjeljak javlja kao SIP i dalje ne zna kako će postupiti u ovom slučaju, a ograđuju se i činjenicom da još nisu službeno dobili potvrdu o smrti kandidata. Iz Općinske izborne komisije Travnika nisu mogli dati komentar o tome što slijedi prema Izbornom zakonu BiH, jer je ovo prvi slučaj smrti kandidata za načelnika na dan lokalnih izbora u BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako je najrealnije da se izbori u Travniku ponovno održe dok je predsjednik HDZ-a BiH izjavio kako nije isključeno ni to da HDZ-ov kandidat Goran Pejaković postane načelnik Travnika jer je bio plasiran iza preminulog kandidata SDA Pece.