524 neupisane djece

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Matijević ima zanimljiv prijedlog, vrtiće bi otvarao u stambenim zgradama

26.05.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Gradonačelnički kandidat SDP- a Davor Matijević predložio je u četvrtak da se u stambenim zgradama otvaraju dječji vrtići, komentirajući činjenicu da je u Splitu ostalo 524 neupisane djece u vrtićima

Ustvrdio je kako se radi o najvećem broju neupisane djece u posljednjih petnaest godina i misli da je to debakl splitske politike. Podsjetio je kako je dva puta na gradskom vijeću predlagao kako je najbrži način da se smanji broj neupisane djece u otvaranju vrtića u poslovnim prostorima stambenih zgrada.

"Bivši gradonačelnik Ivica Puljak je napisao tvrdnju koja nije točna rekavši da dječji vrtići trebaju biti samostojeći objekti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je 2020. godine navodi kako zakonom nigdje izrekom nije zabranjeno da se u stambeno-poslovnim građevinama obavlja djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja”, kazao je Matijević.

Izjavio je da se u Splitu zadnji dječji vrtić "Smokva" otvorio u prizemlju stambene zgrade prije dvije godine na Kili.

Smatra kako grad Split prvo mora vidjeti koje prostore ima u svom vlasništvu, a da su adekvatni za tu namjenu. S druge strane, predlaže, treba otkupiti poslovne prostore jer se upravo na Kili otkupio prostor od privatnika koji se prenamijenio u dječji vrtić.

Napravljeni su arhitektonski natječaji, nemamo glavni projekt, nemamo ni ishodovane dozvole, kao ni financijsku konstrukciju, a izgubili smo i sada rok barem pola godine koliko će grad biti u blokadi.

"Možemo s punim pravom reći da u ovom mandatu, koji će biti do 2025. godine, nećemo moći otvoriti niti jedan samostojeći objekt, a ne možemo si priuštiti da imamo ovoliki broj neupisane djece”, kazao je Matijević.

Dodao je da će naposljetku realna brojka neupisane djece ipak biti tristotinjak, te će po njemu tri četiri vrtića biti dovoljna da se sva ta djeca smjeste.