OPASNO PO ZDRAVLJE

Kancerogeni azbest 40 godina u Lisinskom

17.06.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Nad glavama posjetitelja jedine hrvatske koncertne dvorane, Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, već četvrto desetljeće vise stotine kilograma azbestnog izolatora, sivoplave mase kojom su debelo obložene ventilacijske cijevi što se nalaze u međuprostoru spuštenih stropova, piše zagrebački tjednik Novosti

Gipsane stropne ploče u holovima oko samoga dvoranskog prostora, na više etaža, samo uvjetno dijele ljude od opasne tvari jer je svaka od tih ploča perforirana brojnim rupicama.

Azbest je nekoć smatran korisnim materijalom u graditeljstvu, no standardi su pomaknuti otkako ga je znanost nedvojbeno povezala s najopakijim plućnim bolestima. Propisani uvjeti njegova uklanjanja u Hrvatskoj se uglavnom ne poštuju, bez obzira na istraživanja koja dokazuju veliki broj smrtnih slučajeva prouzročenih izlaganjem azbestu, npr. u industrijskoj okolici Splita, gdje se već godinama zbog toga vuku političko-ekološke afere. Sve to ne znači da su posjednici pretplatničkih karata za cikluse poput Bijele ili Crvene oktave u Lisinskom ujedno i statistički signifikantno pogođeni utjecajem kancerogenog minerala, no zanimljivo je vidjeti kako sustav rješava ovaj problem u samom srcu hrvatske metropole, pritom u jednom od njezinih dičnih i simbolički prevažnih 'hramova kulture'.

Ovih bi dana trebali započeti tromjesečni radovi na sanaciji stropa u predvorju Vatroslava Lisinskog, a koji su i zakazani zbog toga što su tokom proteklih nekoliko godina pale tri spomenute gipsane ploče. Preostalih tri tisuće devetsto devedeset i sedam ploča i dalje stoje tamo kamo su stavljene uoči otvorenja dvorane 1973. godine. Grad Zagreb, međutim, koji otprije dvije godine sam odlučuje o svim radovima u Lisinskom, u svojstvu vlasnika ove institucije - dotad se pitalo i one koji upravljaju koncertnom dvoranom te je koriste - raspisao je natječaj za uklanjanje svih stropnih ploča i nabavku te montažu novih.

'Dobili smo rezultate ispitivanja koja su pokazala da je doista riječ o azbestu još iz vremena izgradnje 1973. godine. Mi smo već krenuli u pripremne radove u cilju demontaže starih gipsanih ploča i ventilacije. Otprilike je riječ o 640 metara dužnih cijevi koje su u ondašnje vrijeme prskane azbestom, sastojkom masovne primjene u cijeloj zemlji. Uklanjanje azbestne izolacije izvest će ovlaštena tvrtka koja je dobila dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša, a štetni materijal bit će izvezen iz zemlje s obzirom na to da u Hrvatskoj nema adekvatnih odlagališta za takve sastojke', potvrdio je Gordan Hanžek iz Ureda gradonačelnika za Novi list.

Međutim, ploče, cijevi i azbest, prema Hanžekovim najavama, neće biti uklonjene u jednom zahvatu, nego će se to razvući u tri mjeseca tekuće godine i tri ljetna mjeseca 2010. godine samo kako se ne bi ugrozila jesenska koncertna sezona(?!).

Slučaj Lisinskog u kojem azbestni materijal ugrađen u unutrašnjem dijelu objekta, prijeti zdravlju posjetitelja i pretplatnika koncerata klasične glazbe, otkriven je nekoliko tjedana nakon što su novinari došli do saznanja da je, paradoksalno, zagrebačka Klinika za plućne bolesti prepuna lebdećih čestica azbesta.