prvi veliki govor

Kancelar Scholz: Nova njemačka vlada olakšat će imigraciju, ali i poboljšati integraciju

15.12.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu da će njegova vlada olakšati uvjete dolaska stranim radnicima u Njemačku i njihovu integraciju, te da će se boriti protiv nasilnog ekstremizma koji je najveća prijetnja demokraciji u zemlji

"Mi smo zemlja imigracije... ali moramo raditi kako bismo postali bolja zemlja za integraciju", rekao je u prvom velikom govoru u parlamentu otkad je preuzeo dužnost prošli tjedan.

Nova vlada, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, planira olakšati dobivanje njemačkog državljanstva kao i višestrukih državljanstava.

Scholz je također obećao borbu protiv ekstremizma, protiv dezinformacija i apsurdnih teorija.

"Danas u Njemačkoj postoji nijekanje realnosti, postoje apsurdne teorije zavjere, namjerne dezinformacije i nasilni ekstremizam", rekao je Scholz, obećavši odgovor uz korištenje svih sredstava koje demokratska država ima na raspolaganju.

"Budimo jasni: ekstremistička manjina u našoj zemlji okrenula se od našeg društva, od naše demokracije, od naše zajednice i naše države, a ne samo od znanosti i razuma", rekao je Scholz koji je na mjestu kancelara zamijenio Angelu Merkel.

  • +11
Olaf Scholz izabran i prisegnuo za novog njemačkog kancelara Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Scholz je također rekao da je uspješna Europska unija prvi nacionalni njemački prioritet, te upozorio da se ne smije dopustiti da sporovi među zemljama članicama zaprijete tom političkom i monetarnom projektu.

Govoreći o Rusiji i Ukrajini, naglasio je da će bilo kakvo rusko kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta imati visoku cijenu.

"Promatramo s velikom zabrinutošću stanje na rusko-ukrajinskoj granici",. rekao je Scholz pred Bundestagom, donjim domom njemačkog parlamenta.

"Svako kršenje teritorijalnog integriteta imat će visoku cijenu i govorit ćemo jednim glasom ovdje, s našim europskim partnerima i transatlantskim saveznicima", rekao je, dodajući da i dalje želi dijalog s Rusijom.

Zapad trenutačno sumnjiči Rusiju da priprema novu invaziju na Ukrajinu i gomila snage na zajedničkoj granici.

Kremlj odbija te optužbe i tvrdi naprotiv da NATO ugrožava Rusiju naoružavajući Kijev i raspoređujući sve više zračnih i pomorskih snaga na području Crnog mora.