zasad traže odštetu, ali...

Kanadski naftaši ušli u slavonska polja, poljoprivrednici se nadaju da će poteći - kune

14.05.2018 u 11:55

Bionic
Reading

Kanadski naftaši Vermilion Energy koji su u vrijeme tehničke Vlade Tihomira Oreškovića dobili dozvolu za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Hrvatskoj, s vozilima su ušli u slavonska polja. Započeli su sa 2D seizmičkim snimanjima mogućih izvora nafte i plina na krajnjem istoku, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Farmeri u čija su polja ušla, zadovoljno trljaju ruke, računajući na naknadu štete

'Kod mene su prošli kabeli i vozila u širini od četiri metra, koja je dužina, još treba izmjeriti. Sljedećeg tjedna idem prijaviti štetu, kako su nam i rekli, prema kulturi zasijanoj na pojedinoj čestici. Čujem da su naknade za štetu više nego korektne pa za pšenicu plaćaju 1,60 kuna po kilogramu. Malo zamjeram našoj općini što nas unaprijed nije obavjestila, već smo doznali što se događa tek kada smo vidjeli vozila u našim poljima. U početku smo se ljutili, ali kada smo doznali o čemu je riječ, bili smo zadovoljni', rekao je za Glas Slavonije ratar Domagoj Bekavac iz Općine Stari Jankovci, jedan od stotinjak poljoprivrednika koji se sprema podnijeti zahtjev za odštetu, a na čijoj su njivi već obavljena seizmička mjerenja.

Ako tu poteče i nafta, zadovoljno će ruke trljati u ovoj istočnohrvatskoj općini jer, koliko su seljaci čuli, u općinsku blagajnu će se sliti 400 kuna po 'kvadratnom' kilometru za otkriće nafte i plina, a ako se krene s eksploatacijom bit će i 4000 kuna po četvornom kilometru godišnje.

Na području Starih Jankovaca istraživanjem je obuhvaćeno više od 2000 katastarskih čestica. Pored fizičkih osoba, pravo na naknadu učinjene štete imat će i lovačka društva.

'Naknadu štete podmirit će tvrtka nagodbama na obostrano zadovoljstvo, nadam se. Za prijavu štete na zemljištu na kojemu se izvodilo seizmičko istraživanje, vlasnici će dobiti formular koji će ispuniti u slučaju štete. Leci i formulari zaprimaju se u zgradi naše općine u Starim Jankovcima, a obavijest je istaknuta na oglasnim stupcima, općinskoj stranici i na facebook-stranici. Budući da mještani nisu dovoljno upoznati o čemu je riječ, na oglasnim stupcima postavit ćemo kartu istraživanja s jasno istaknutim česticama čiji vlasnici imaju pravo na naknadu štete', govori općinski načelnik Dragan Sudarević.

  • +25
Eksploatacija nafte Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Vermilion je, kako je tportal već ranije pisao, potpuna nepoznanica prosječnom građaninu i do danas je malo tko čuo za nju. Tvrtka je to s godišnjim prometom od 1,4 milijarde dolara – ako je se usporedi s naftnim divovima poput Shella, Sinopeca ili BP-a, dolazi se do zaključka kako je to vrlo malena tvrtka.

Sjedište tvrtke je u Calgaryju, a osnovana je 1994. u Alberti. Prije pet godina dionice Vermiliona uvrštene su na njujoršku burzu. Vermilion Zagreb Exploration, hrvatski ogranak kanadske naftne kompanije Vermilion Energy, istražuje u Slavoniji i Baranji ukupno 4695 četvornih kilometara. Snimanja će trajati do kraja ovoga srpnja.

Prema podacima objavljenim na službenim stranicama općine Stari Jankovci, prošle godine je kanadski naftaš ostvario proizvodnju u iznosu približno 11130 kubičnih metara ekvivalenta nafte po danu.