rigorozne mjere

Kanada zbog porasta slučajeva ne isključuje uvođenje karantene

15.09.2020 u 22:12

Bionic
Reading

Kanadska ministrica zdravstva u utorak je rekla da ne isključuje još jednu karantenu ako se to pokaže potrebnim, uslijed porasta novih slučajeva covida-19, no dodala je da je vlada bolje pripremljena u nošenju s virusom nego tijekom prvog vala

Komentari Patty Hajdu uslijedili su nakon obećanja koje je uputila kasno u ponedjeljak da se zauzima za "kirurški pristup" u nošenju s porastom slučajeva. Kanada je 14. rujna zabilježila 1351 novi slučaj, što je najveći dnevni porast od 1. svibnja, uslijed otvaranja škola i iznenadnih porasta koji su povezani s grupnim okupljanjima.

"Vidimo da brojke rastu, no potpuno zatvaranje ekonomije bilo bi vrlo teško za ovu zemlju. Nećemo ga isključiti, jer... slušajte, zaštitit ćemo zdravlje Kanađana i učiniti ono što je potrebno", rekla je Hajdu novinarima u utorak.

Dodala je da je Kanada napravila "značajna poboljšanja" u sustavu zdravstvene zaštite te da je bolje pripremila opremu i zalihe nego što je to učinila tijekom prvog vala u proljeće.

"To će nam dopustiti da se suočimo s drugom fazom", rekla je. 

Hajdu je ranije rekla da se Kanada nalazi u stadiju primjene ciljanijeg pristupa u borbi s covidom-19, navodeći potrebu suradnje s pokrajinama i regijama kako bi se spriječilo lokalna žarišta bez nanošenja štete zdravim zajednicama. 

"Mislim da bi masovna karantena za jednu provinciju ili zemlju bila teška. Teško bi pala Kanađanima", rekla je kasno u ponedjeljak. "Tako da se sada zalažem za više kirurški pristup."

Kanadske pokrajine i teritoriji su odgovorni za uvođenje zdravstvenih restrikcija, iako bi Kanada mogla koristiti izvanredne zakone kako bi nametnula nacionalnu karantenu ako bi se to pokazalo potrebnim.