URUŠAVANJE SPORAZUMA

Kanada se povlači iz Kyoto protokola

13.12.2011 u 07:31

Bionic
Reading

Kanada je prva država koja je objavila da se povlači iz Protokola iz Kyota o ograničavanju ispuštanja stakleničkih plinova. Time je i na simboličnoj razini zadala udarac globalnom sporazumu koji nije zaživio u punoj mjeri jer ne obvezuje glavne svjetske onečišćivače na zaštitu okoliša

Ministar okoliša Peter Kent objavio je to nakon što se vratio iz Durbana gdje je sudjelovao u radu konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je dogovoreno da se važenje protokola iz Kyota produlji na pet godina i izradi novi dogovor kojim bi se najveće zagađivače, poput Indije i Kine koje uopće nisu obuhvaćene Kyoto protokolom, prisililo da ograniče emisiju stakleničkih plinova.

Kanada već dugo prigovara da protokol iz Kyota nije realan baš zato što isključuje mnoge značajne zagađivače.

'Kao što smo kazali, Kyoto je za Kanadu prošlost... Aktiviramo svoje pravo da se i formalno povučemo iz Kyota', kazao je Kent novinarima po povratku iz Durbana, ne precizirajući kad će to i učiniti.

Kanadska vlada, koja ima bliske odnose s energetskim sektorom, kaže da bi Kanada morala platiti kaznu od oko 13,6 milijardi dolara zbog toga što do kraja sljedeće godine neće postići ciljano smanjenje emisije stakleničkih plinova.

'Kanada bi morala, radi ispunjenja ciljeva iz Kyota za 2012. godinu, ukloniti sve kamione, terence, traktore, ambulantna i policijska vozila sa svih kanadskih cesta', kazao je Kent.

Kanadske udruge za zaštitu okoliša odmah su tu najavu proglasile nacionalnom sramotom.