nametnuti zakon

Kanada obustavlja sporazum o izručenju s Hong Kongom

03.07.2020 u 23:26

Bionic
Reading

Kanada je odlučila suspendirati sporazum o izručenju s Hong Kongom nakon što je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti i mogla bi poduzeti korake za jačanje imigracije, izjavio je u petak kanadski premijer Justin Trudeau.

Kina je nametnula taj zakon bivšoj britanskoj koloniji ovaj tjedan usprkos prosvjedima stanovnika Hong Konga i zapadnih zemalja.

Trudeau je rekao da će Kanada i dalje biti uz Hong Kong, u kojemu živi oko 300.000 Kanađana.

"Kanada će tretirati izvoz osjetljive robe u Hong Kong na isti način kao i onaj u kontinentalnu Kinu. Kanada neće dopustiti izvoz osjetljivih vojnih proizvoda u Hong Kong i to odmah stupa na snagu", istaknuo je Trudeau.

"Također obustavljamo sporazum o izručenju između Kanade i Hong Konga... i isto razmatramo dodatne mjere, uključujući imigraciju", kazao je on novinarima ne ulazeći u detalje.

Novi zakon izazvao je veliki porast broja upita obitelji koje razmišljaju o preseljenju u Kanadu, ali stroge mjere granične kontrole zbog covida-19 onemogućuju ulazak u Kanadu, kažu odvjetnici koji se bave imigracijom.

Moguće mjere koje bi Ottawa mogla poduzeti uključuju izlaženje u susret Hongkonžanima koji imaju već imaju obitelj u Kanadi.

Trudeau je dao izjavu nakon što su čelnici Njemačke i Britanije već izrazili zabrinutost zbog novog zakona.

Ranije je kanadski ministar vanjskih poslova Francois-Philippe Champagne osudio "tajno" donošenje tog zakona.

Prema zakonu koji je netom stupio na snagu, u Hong Kongu će po prvi puta biti uspostavljena nova nacionalna agencija za sigurnost koja neće biti pod nadležnošću lokalne vlasti, već šefa agencije imenuje Peking.

Vlasti sada mogu pratiti i prisluškivati ljude za koje se sumnja da ugrožavaju nacionalnu sigurnost, a zakon predviđa i doživotni zatvor za pokušaje secesije, subverzije, terorizma ili suradnje sa stranim čimbenicima. Oni koji od stranih sila traže da uvode sankcije, blokiraju ili poduzimaju druge neprijateljske postupke spram Hong Konga ili Kine mogu biti proglašeni krivim za dosluh, odnosno urotu sa stranim zemljama.

Kako javlja kineska agencija Xinhua, na čelo ureda za nacionalnu sigurnost Peking je postavio dužnosnika koji se istaknuo u gušenju prosvjeda u kineskom selu u pokrajini Guangdong.

Odnosi Kanade i Kine opterećeni su diplomatskim sporom koji je izbio krajem 20018. nakon što je kanadska policija uhitila financijsku direktoricu tvrtke Huawei Technologies, Meng Wanzhou, na temelju američke tjeralice.