dva slučaja u zemlji

Kanada ne odustaje od AstraZenece unatoč slučajevima zgrušavanja krvi

18.04.2021 u 08:15

Bionic
Reading

Kanada je u subotu objavila da je identificirala drugi slučaj zgrušavanja krvi u tjedan dana s malim brojem trombocita nakon primjene cjepiva AstraZenece, ali zemlja i dalje preporučuje njegovo korištenje. Slučaj je primijećen kod osobe koja živi u pokrajini Alberti na zapadu zemlje koja je primila cjepivo AstraZence koje je u Indiji proizveo Serum institute, objavile su zdravstvene vlasti na Twitteru i precizirale da je ta osoba pod 'tretmanom i da se oporavlja'

Prvi slučaj je objavljen prošlog utorka kod stanovnice Quebeca koja je primila isto cjepivo.

Slučajevi zgrušavanja krvi s niskim trombocitima nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom su i dalje "jako rijetki" i Kanada i dalje smatra da prednosti cjepiva za zaštitu od covida-19 nadmašuju potencijalne opasnosti, navele su vlasti.

Krajem ožujka, Nacionalni savjetodavni odbor za cijepljenje (CCNI) preporučio je obustavu korištenja tog cjepiva kod osoba mlađih od 55 godina dok se ne procijene rizici.

Kanadske javnozdravstvene vlasti su u srijedu priopćile da za sada ne treba ograničiti upotrebu tog cjepiva na neke dobne skupine, a CCNI analizira dostupne podatke radi eventualne promjene stajališta. 

Nakon sporog pokretanja, kampanja cijepljenja se ubrzava u Kanadi. Do sada je 23,3 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu cjepiva, prema stranici Covid-19 Tracker Canada.

Zemlju je zahvatio treći val zaraze pa su neke pokrajine nedavno postrožile mjere. 

Ontario, gdje ima najviše slučajeva, najavio je u petak da će postrožiti i produžiti ograničenja kretanja do 19 svibnja. Granice s Quebecom i Manitobom će biti od ponedjeljka zatvorene za sva kretanja koja nisu nužna.

Kanada je od početka pandemije imala više od 1,1 milijun zaraženih i oko 23.500 umrlih.