KRIZA

Kanada na rubu izvanrednih izbora

12.06.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Kanada se u četvrtak našla na rubu izvanrednih izbora, nakon što su sve tri oporbene stranke osudile posljednje izvješće manjinske konzervativne vlade o napretku u provedbi plana gospodarskog oporavka, izvijestili su kanadski mediji.

Premijer Stephen Harper je izjavio da je 80 posto plana već provedeno te da gospodarstvo pokazuje prve znake oporavka, pozivajući oporbu da ne destabilizira zemlju.

"Jedina stvar koja nas sada može izbaciti s kursa je nepotrebna politička nestabilnost", rekao je Harper na susretu s građanima u vijećnici u Cambridgeu, u pokrajini Ontario, prenijela je TV mreža CTV.

Sve oporbene stranke odbacile su Harperovu tvrdnju o 80 posto provedenog plana, tvrdeći da se radi o dosjetki, poglavito kada je riječ o financiranju infrastrukturnih projekata koji su trebali pružiti najbrži gospodarski poticaj.

Dvije od triju stranaka, Nova demokratska stranka (NDP) i Bloc Quebecois, obećali su da će idući petak glasovati protiv vlade, kada će se procjene o novom krugu ulaganja u oporavak gospodarstva naći na glasovanju o povjerenju.

Time je sudbina Harperove vlade stavljena u ruke čelnika Liberalne stranke Michaela Ignatieffa, koji je bio jednako kritičan prema izvješću o napretku, ali je rekao da ga mora temeljito proučiti prije nego odluči je li dovoljno loše da se zemlju gurne prema prijevremenim izborima, samo osam mjeseci nakon posljednjeg izlaska Kanađana na birališta.

Ignatieff je rekao da su liberali spremni za izbore, ali da nije riječ o tome, već o nacionalnim interesima u situaciji kada se zemlja nalazi usred najteže recesije u više desetljeća.

Stranački 'insajderi' izjavili su kako su izgledi da Ignatieff sruši vladu 50-50, a njegova odluka se očekuje u petak ili ponedjeljak.

Ako dođe do izbora, Harper je najavio da će kriviti liberale za zaustavljanje napretka ostvarenog s vladinim paketom gospodarskih poticaja vrijednim 22.7 milijardi dolara, odobrenim 27. siječnja s novim proračunom. Ta su sredstva, po njegovim riječima, uložena u oko 3.000 projekata diljem Kanade.

Liberali su uzvratili objavom niza fotografija na internetu, koja pokazuju da na desetinama infrastrukturnih projekata radovi nisu ni započeli, iako su neki objavljeni i prije dvije godine.

Oporba istodobno upozorava da je proračunski manjak narastao na 50 milijardi dolara dok je vlada predvidjela manjak od 34 milijarde dolara u razdoblju 2009.-2010.