'KOGA ON ŽELI TROVATI?'

Kampanja u rukavicama: Krstulović Opara i Kerum sukobili se oko otpada i dizala

25.05.2017 u 14:02

Bionic
Reading

U pretposljednjem tjednu kampanje Andro Krstulović Opara i Željko Kerum igraju svojevrsnu igru mačke i miša: Kad je prvi sazvao konferenciju za novinare, drugi ga je pokušao preduhitriti i na brzinu sazvao medije da bi ga proglasio 'kicošem'. Kad je Krstulović Opara danas najavio obraćanje na temu sanacije odlagališta Karepovac, Kerum je objavio da mu je javnu podršku upravo na ovoj temi dao splitski gradonačelnik s konca sedamdesetih godina prošlog stoljeća Jakša Miličić

I to s potpuno suprotnim konceptom: dok se Krstulović zalaže za sanaciju po principu prekrivanja folijama i otplinjavanja, koja ionako započinje upravo ovih dana i trebala bi trajati dvije do četiri godine, Kerum i Miličić žele raskopati Karepovac i doslovno izmjestiti stotine milijuna kubika otpada koji se ondje taloži šezdesetak godina.

'Cijenim gospodina Miličića i svojedobno sam ga istaknuo kao svog uzora, ali siguran sam da je pošteno promašio balun kad se radi o ovome. Uostalom, on je u mandatu gospodina Keruma pune četiri godine bio dobro plaćeni savjetnik gradonačelnika i tada se sanacija mogla odraditi, umjesto da se 82 milijuna kuna potrošilo na šetnicu ispred privatnog hotela', kazao je Krstulović Opara. Na ovu temu obratio se i Kerumu:

'Koga on želi trovati? Gdje će prebaciti puste milijune kubika otpada, između ostalog i opasnog? Koliko će to koštati i trajati, kakav će biti utjecaj na okolno stanovništvo?', upitao se, dodavši da je 'svako pomicanje i premještanje otpada iznimno opasno'.

Njegov plan za Karepovac kao trenutno najveći splitski problem sastoji se od izgradnje zaštitne plohe na kojoj će se u iduće dvije godine privremeno odlagati otpad, potom potpune sanacije i premještanja svih sadržaja u budući Centar za gospodarenje otpada u Lećevici. Nad tim centrom želi uspostaviti gradsku kontrolu jer će on ionako primarno služiti Splitu.

Pored toga, Krstulović Opara do 2020. godine želi izbjeći plaćanje penala zbog kršenja ugovora s Europskom unijom, ali i provesti široku i civilizacijski nužnu akciju odvojenog prikupljanja otpada, edukacije i podizanja ekološke svijesti. 'To ne možemo sami, potrebne su nam snage civilnog društva, udruge i svi građani koji će sudjelovati na principima solidarnosti, domoljublja i splitoljublja', kazao je.

'Sedam kandidata s naše liste živi na 500 metara od Karepovca, mi se ne bavimo pozlaćivanjem grada samo za neke, tunelima do svog privatnog hotela ili Monte Carlom. Želimo ravnomjeran razvoj Splita.'

Dvojica kandidata za splitskog gradonačelnika zasad se javno ne šamaraju, već isključivo jedan drugome odgovaraju na svaki javni istup. Kerum je tako danas objavio da želi ugraditi dizala u sve zgrade koje imaju više od tri kata, na što je Krstulović Opara imao spreman odgovor:

'Na mom predstavljanju infrastrukturnih projekata koncem travnja jasno smo objavili da je ugradnja dizala dio našeg programa. Dapače, mapirali smo i popisali sve zgrade u svim gradskim kvartovima u kojima ćemo upravo to napraviti, i to prije svega zahvaljujući europskim fondovima. Gospodin Kerum tada se smijao i rekao da se radi o budalaštinama, da ne vjeruje u europske fondove i da oni nisu potrebni za razvoj Splita', argumentirao je HDZ-ov kandidat.

Novinari su mu postavili pitanje kako bi, ako bude izabran, složio većinu u vrlo zamršenim odnosima u budućem Gradskom vijeću. 'Vjerujem da većina od 35 izabranih vijećnika voli svoj grad i da neće propustiti donijeti proračun koji sada nemamo, a vrlo brzo i onaj za 2018. godinu. Na one koji nisu u stanju oduprijeti se stranačkoj stezi ni ne računam, a dobrodošli su svi koji su se zalagali za promjene i na toj su platformi izabrani', zaključio je Krstulović Opara.