PIŠE LI ŽALBU

Kamo je nestala Sandra Petrović Jakovina?

17.01.2015 u 11:07

Bionic
Reading

Nakon što je u srijedu dovođenjem u pitanje ustavnosti pobjede Kolinde Grabar Kitarović izazvala potres na političkoj sceni, Sandra Petrović Jakovina (SDP), bivša članica izbornog tima predsjednika Ive Josipovića povukla se iz javnosti. Hoće li ustrajati i krenuti u žalbeni postupak nakon što DIP u ponedjeljak objavi službene rezultate predsjedničkih izbora?

Ako je u propitivanju ustavnosti pobjede HDZ-ove kandidatkinje ne podrži SDP te nijedna od stranaka koje su stajale iza kandidature Ive Josipovića, Sandra Petrović Jakovina i dalje može, uz uvjet da za to ima podršku barem 100 birača, krenuti u žalbeni postupak. Pokušali smo od nje doznati hoće li se u to upustiti, ali ona na pozive novinara ovih dana ne odgovara.

Podsjetimo, u izjavi za tportal, ova bivša SDP-ova europarlamentarka i članica izbornog tima Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja, istaknula je kako smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna i kako se o svemu treba izjasniti Ustavni sud. Na naše pitanje hoće li Josipović, odnosno njegov podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, Petrović Jakovina je tada odgovorila kako još nisu donijeli odluku, ali da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH. Isti odgovor dobili smo i na pitanje hoće li takav postupak pokrenuti SDP, kao jedna od stranaka koja stoji iza kandidature Ive Josipovića. Naglasila je kako u stranci još nisu donijeli konačnu odluku, ali da će, ako bude donesena, ona rado pisati prigovor DIP-u i zahtjev za tumačenje Ustavnom sudu

Cijela zavrzlama nastala je jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće. Prema mišljenju dr. Vedrana Đulabića s Pravnog fakulteta, problem je to što je DIP krivo izračunao postotak jer nije uzeo u obzir 60 tisuća nevažećih glasova. Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. Međutim, te brojke nisu točne i Đulabić ističe kako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 49,37 posto glasova, a Josipović je osvojio 47,94 posto.

Serijsko odricanje

Prava drama nastala je kad je Sandra Petrović Jakovina javno iznijela svoje razmišljanje pa je Ivo Josipović odlučio brzinski se odreći svoje izborne pravne savjetnice i poručio da se on, kao kandidat, neće žaliti. SDP se prvo u srijedu povukao u šutnju, onda se u srijedu kasno navečer oglasio 'visoki izbor' porukom da SDP neće priznati pobjedu Kolinde Grabar Kitarović.

Izostanak čestitke Zorana Milanovića na pobjedi političkih protivnika tumačio se kao potvrda namjere da se krene u osporavanje te pobjede. Onda je u četvrtak Milanović iznenada zaželio dobrodošlicu novoj predsjednici, a SDP-ovci mahom počeli tvrditi kako se u stranci nije raspravljalo o osporavanju rezultata predsjedničkih izbora i da Petrović Jakovina nastupa u svoje ime. Krenule su odmah i glasine kako se Milanović predomislio nakon nekih poziva iz Bruxellesa.

Za razliku od predsjednika Josipovića i većine stranačkih kolega koji se danas od nje ograđuju, Sandra Petrović Jakovina hrabro je iznijela svoj stav i izložila se kritikama, ali je teško povjerovati kako se ona u ovu političku avanturu upustila sama i bez podrške puno jačih igrača.

Premda su glasni oni koji tvrde kako je njezino propitivanje neusklađenosti Ustava i Zakona o izboru predsjednika RH besmisleno izazivanje ustavne krize, neki ustavno-pravni stručnjaci pozivaju na smirivanje strasti i pozivaju Ustavni sud da se o svemu izjasni.
Pravni stručnjaci dr. Sanja Barić i dr. Ivan Koprić smatraju da je u obzir trebalo uzeti sve listiće (važeće i nevažeće) koji su ubačeni u glasačku kutiju i od tog broja računati broj osvojenih glasova, ali da to prema zakonu ne dovodi u pitanje pobjedu Grabar Kitarović, baš kao i dr. Vedran Đulabić prvoga dana, koji je rekao da je to jahanje mrtvog konja.