BEZ ZAŠTITE

Kamion pun streljiva tjedan dana stoji na granici

28.01.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Na graničnom prijelazu Orašje već je tjedan dana na čekanju kamion natovaren opasnim teretom od oko milijun metaka namijenjenih Slovačkoj. Kamion je prethodno prošao kroz Hrvatsku bez pratnje, koja je uobičajena pri prijevozu opasnog tereta

Kamion je s potrebnom dokumentacijom i pratnjom najprije napustio područje BiH, no vraćen je s carine u Mađarskoj, a onda u povratku bez pratnje ponovno stigao do Orašja.

Streljivo u kamionu već se tjedan dana nalazi na graničnom prijelazu, nezaštićeno i u blizini cisterni za gorivo. Stoga u Orašju očekuju što skorije premještanje opasnog tereta

'U jutarnjim satima 21. ovog mjeseca evidentiran je kamion natovaren streljivom namijenjenim za Slovačku. U našim istražnim radnjama došli smo do podataka da je navedeno vozilo vraćeno od kolega s carine u Mađarskoj, prošlo je kroz carinsko područje RH bez ikakve pratnje i pristiglo u Orašje. Problem je nastao što u ovom slučaju izvoznik, odnosno uvoznik ne može pribaviti dozvolu nadležnog ministarstva.

U skladu s člankom 2. i 3. upute o postupanju carinskih službenika prilikom uvoza i izvoza oružja, vojne opreme i sredstava vojne namjene, za navedenu pošiljku potrebna je dozvola. U tijeku je pokušaj pronalaženja rješenja kako bi se vozilo uputilo u odredište nadležnoj carinskoj ispostavi Mostar', pojasnio je Ismet Kičin, šef carinskog referata na graničnom prijelazu Orašje, za Večernji list.

Eventualni pretovar nije moguće vršiti na carinskom terminalu u Orašju zbog blizine naselja i drugih vozila.