KORUPCIJA NA DJELU

Kamere snimile dogovor Sanadera i šefa MOL-a na ručku!

31.10.2011 u 08:02

Bionic
Reading

Ključni svjedok u slučaju Ina - MOL, koji je USKOK-u otvorio vrata za formalno pokretanje istrage, jest Robert Ježić, većinski vlasnik Diokija i Novog lista. Ježić je istražiteljima spomenuo dva izvanprotokolarna susreta Ive Sanadera i Zsolta Hernadija.

Jedan je održan u Sanaderovu uredu u Vladi u svibnju 2009, dok je još bio premijer, a drugi nekoliko mjeseci nakon Sanaderova odlaska, u jednom zagrebačkom restoranu. U oba slučaja utvrđeno je da su se Sanader i Hernadi uistinu sastali, i to na osnovi podataka iz evidencije ulazaka u zgradu Vlade te na temelju računa u restoranu.

Snimka videonadzora iz tog restorana dala je novu dimenziju druženju bivšeg premijera i prvog čovjeka mađarskog MOL-a, otkriva Jutarnji

Sastanak je dogovoren u posebnoj sobi, tj. izdvojenoj prostoriji, u ugodnom prostoru, omeđenom staklenim zidom i četvrtastim stolom. Oko Sanadera i Hernadija složene su boce vina u stalcima i sanducima od glatka, svijetla trešnjina drva. Dok je Sanader odmicao stolac i sjedao za stol, Hernadi je već naručivao jelo - ništa teško.

Snimka pokazuje konobara koji diskretno izlazi iz prostorije. Nakon što su se vrata zatvorila Sanader i Hernadi su ostali sami. Punih 90 minuta, koliko su se zadržali, videokamera sa zida snimila je svaki detalj. Najvažnije je nekih pet minuta snimke. Prizori su senzacionalni, upečatljivi, potpuno neočekivani, tvrde istražitelji.

Sanader, u tamnom odijelu, prvo je učinio znakovitu stvar: iz mobitela je izvadio baterijski uložak, odložio aparat s jedne strane, a bateriju s druge. Zašto? Očito je da je želio biti siguran da nijedna riječ ne bude negdje zabilježena. Bojao se prisluškivanja. Znao je valjda da riječi koje izmijene nitko ne smije znati. Neki tvrde da je to često činio. No u tom je restoranu previdio nadzornu kameru i taj propust bi ga mogao skupo koštati.

Na sjednici optužnog vijeća u ponedjeljak 11. studenog na Županijskom sudu u Zagrebu tužitelji će s novim dokazima u slučaju Ina - MOL upoznati sudsko vijeće i Sanaderove odvjetnike.