CIGLA MUDROSTI

'Kameni temeljci nisu izborna kampanja'

12.07.2011 u 22:48

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks optužio je večeras oporbene stranke da dijele fotelje i ministarske dužnosti, iako izborna kampanja još nije ni počela, ocijenivši kako polaganje temeljnih kamena, u čemu sudjeluju državni dužnosnici, nije izborna kampanja, već redovito djelovanje tijela državne te lokalnih vlasti

'Oporbene stranke zazivaju prijevremene izbore jer se počela topiti njihova umjetno stvorena prednost, čak i u naručenim anketama, a rasti popularnost premijerke Jadranke Kosor, HDZ-a i vladajuće koalicije", rekao je Šeks na izvanrednoj izbornoj skupštini osječkog HDZ-a na kojem je za predsjednika izabran dosadašnji povjerenik Tugomir Kuduz kao jedini kandidat za tu dužnost.

Šeks je ustvrdio kako su "ključevi raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora u rukama vladajuće koalicije, odnosno HDZ-a". "Kad HDZ, sa svojim koalicijskim partnerima, procijeni da je došao trenutak za raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje izbora, tek nakon odluke vladajuće koalicije, u kojoj HDZ ima najodlučniju riječ, predsjednik Republike, po Ustavu, raspisuje prijevremene izbore za Hrvatski sabor", rekao je Šeks dodavši kako se o tome razgovara u vladajućoj koaliciji.

"Postoje dvije ustavne situacije, od kojih je jedna kad nakon isteka mandata sadašnjega saborskog saziva, od pune četiri godine, predsjednik Republike već idući dan može raspisati izbore", objasnio je Šeks u izjavi novinarima.

Ako bude prijevremenih izbora, zbog prijevremena raspuštanja Hrvatskog sabora, ključeve toga raspuštanja drži vladajuća koalicija i njezinih 77 glasova, i kad oni odluče da će raspustiti Hrvatski sabor, tada predsjednik Republike nema drugoga nego raspisati izbore, rekao je Šeks. Dodao je kako je ključna odluka za raspisivanje izbora ona koju donosi vladajuća koalicija, a predsjednik Republike je dužan, nakon raspuštanja Sabora, slijediti takvu političku volju.

Šeks je kazao kako očekuje da se nakon ove skupštine osječki HDZ, s novim vodstvom, osnažen i ojačan, pripremi za političku borbu na parlamentarnim izborima.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Tomislav Ivić rekao je kako su vlada i vladajuća koalicija u protekle dvije godine, vodeći računa o ravnomjernu razvoju svih hrvatskih krajeva, ostvarili strateški cilj završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom, a da, unatoč krizi, ni u jednom trenutku nije bilo upitno funkcioniranje države, isplata plaća i mirovina.