NEPOTREBNA RADNA MJESTA

Kalmeta uhljebio miljenike u Zračnoj luci Rijeka

07.08.2009 u 08:57

Bionic
Reading

Posao u državnoj tvrtki, koliko god ta tvrtka (a i država) financijski loše stajala, može biti itekako poželjan i unosan, posebice za one s političkim zaleđem

RIJEKA - To pokazuje i primjer Zračne luke Rijeka, notornog gubitaša u kojemu su na visoke pozicije u upravi i administraciji, po dolasku nove uprave u svibnju ove godine, zaposleni Gordan Žurga, koji je svojedobno na mjestu predsjednika primorsko-goranskog ogranka Hrvatskog bloka zamijenio osuđenog doktora Ognjena Šimića, i Irena Ahel, bivša HDZ-ova saborska zastupnica, piše Novi list.

Novi auto i uređenje ureda

Jedan od prvih potezaprilikom Žurginog dolaska bilo uređenje novog uredskog prostora. Osimnabavke uredskog namještaja, uprava Zračne luke odlučila je nabaviti inovo osobno vozilo u vrijednosti od čak 180.000 kuna, a kao kontakt osoba u natječaju naveden je upravo Gordan Žurga.

Unatoč katastrofalnoj financijskoj situaciji i kroničnom nedostatku operativnih kadrova, uprava Zračne Luke Rijeka odlučila je, naime, zaposliti pomoćnika direktora za razvoj, marketing i komercijalne poslove, kao i komercijalnu referenticu. Na mjesto pomoćnika direktora, koje u dosadašnjoj kadrovskoj strukturi aerodroma nije postojalo, ubrzo nakon postavljanja novog direktora Zračne luke Mladena Pasarića, zaposlen je Gordan Žurga, diplomirani inženjer elektrotehnike, koji je donedavno radio u Končaru, dok je Ahel zaposlena kao referentica.

Žurga je, kako saznaje Novi list iz dobro obaviještenih izvora, na riječki aerodrom trebao ući na velika vrata još prilikom smjene bivšeg direktora Marija Pašćenka jer je upravo on bio favorit Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno ministra Božidara Kalmete, za Pašćenkova nasljednika.

U trakavici oko izbora novog direktora, koja je potrajala gotovo godinu dana, članovi Nadzornog odbora Zračne luke ipak su inzistirali na uvjetu od pet godina radnog iskustva u zračnom prometu, pa se Žurga na natječaj nije ni prijavio jer nije ispunjavao taj uvjet.

Komadina najavio istragu

'Kada se zna kako financijski stoji Zračna luka i kada sviposlovni subjekti uslijed krize teže racionalizaciji poslovanja,zapošljavanje kadrova u upravi i administraciji treba ispitati, štoćemo i zatražiti na idućoj skupštini društva. Još kada se radi oosobama od kojih se jedna spominjala kao potencijalni kandidat prilikomnatječaja za izbor direktora Zračne luke, a druga je bivša saborskazastupnica vladajuće stranke, onda sve to skupa miriše na političkouhljebljivanje', kaže Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, član Skupštine Zračne luke čiji je županija 20-postotni suvlasnik.

Na koncu je izabran jedini kandidat, Mladen Pasarić, ali tek nakon što je prošlo više od tri mjeseca od završetka natječaja i predstavljanja njegovih rezultata suvlasnicima Zračne luke, što je, prema mišljenju upućenih, imalo dodatni negativan utjecaj na ionako slabe poslovne rezultate aerodroma koji je u prošloj godini zabilježio gubitak veći od četiri milijuna kuna.

Iako aerodrom muku muči s likvidnošću, a zaposlenicima već najesen prijeti mogućnost neisplate plaća, zbog čega je na sjednici skupštine u svibnju zatražena i financijska pomoć suvlasnika u visini od pet milijuna kuna, Žurga je, doduše na mala vrata, ipak zaposlen u Zračnoj luci. To je izazvalo revolt među dobrim dijelom zaposlenika aerodroma, kao i pitanje stvarnog razloga njegova zapošljavanja, odnosno je li Žurga na aerodrom kao pomoćnik direktora doveden kako bi skupio potrebne godine radnog iskustva, a tada bi većinski vlasnik, država, već mogla pronaći razlog za smjenu sadašnjeg direktora i ustoličenje Žurge na njegovo mjesto.

'U takvim okolnostima upitno je i tko je tu kome šef, odnosno tko je stvarni direktor Zračne luke Rijeka', pita se jedan od zaposlenika koji nije želio biti imenovan. Radnici aerodroma zbog teške su se financijske situacije sporazumno odrekli svojih prava iz kolektivnog ugovora prema kojemu bi im plaća trebala svake godine rasti proporcionalno troškovima života, pa zapošljavanje novih kadrova u upravi i administraciji, umjesto u operativi, izaziva dodatno ogorčenje.