ARHEOLOŠKI IZDACI

Kalmeta traži istragu zbog Mirjane Sanader

26.01.2010 u 21:22

Bionic
Reading

Ministar prometa Božidar Kalmeta najavio je istragu HAC-a o spornim arheološkim radovima na trasama autoceste, a koje mediji povezuju s Mirjanom Sanader, suprugom bivšeg premijera, koja radi na Odjseku za arheologiju Filozofskog fakulteta.

Riječ je o stotinama milijuna kuna koje je od 2000. godine HAC isplatio Ministarstvu kulture za arheološka istraživanja piše Jutarnji.hr. Iz ministarstva kulture koje vodi Božo Biškupić demantirali su povezanost Mirjane Sanader s tim radovima te su posljednje dvije godine s Filozofskim fakultetom ugovorili radove u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Ovaj Kalmetin zahtjev mogao ocijeniti kao njegov konačni otklon od Sanadera, kojeg je još donedavno branio

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, HAC je u proteklih devet godina sa Ministarstvom kulture potpisao ugovore u vrijednosti nešto većoj od 400 milijuna kuna, a do sada je realizirano 294,3 milijuna kuna.

Osim sa HAC-om ministarstvo kulture je i sa tvrtkom Autocesta Rijeka -Zagreb potpisalo u posljednjih 11 godina ugovora o arheološkim istraživanjima u vrijednosti 337 tisuća kuna.

Ministarstvo kulture to koje određuje koliko stoji istraživanje nekog lokaliteta pa bi Kalmetina istraga mogla dovesti do kolege Biškupića.