REKONSTRUKCIJA VLADE

Kalmeta ostaje ministar, ali bez dijela resora?

08.01.2010 u 09:13

Bionic
Reading

Nakon predsjedničkih izbora, a najkasnije sredinom 2010. Jadranku Kosor čeka rekonstrukcija Vlade. Najavio je to Josip Friščić, predsjednik HSS-a, njezinog koalicijskog partnera, a potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks u intervjuu Globusu dao je naslutiti kakve bi točno promjene mogle zadesiti Banske dvore

Ono što se već dulje spominje kao gotova stvar - smjena ministra Božidara Kalmete i ministrice Biance Matković - moglo bi se, prema Šeksovim najavama, i dogoditi.

'Možda da se promijeni Zakon o Vladi kojim bi se promijenila nadležnost nekih ministarstava ili bi se ukinuli položaji ministra bez porfelja', izjavio je Vladimir Šeks. Iz toga se vrlo lako može iščitati namjera premijerke da veća ministarstva, a to je prije svega Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje vodi Božidar Kalmeta, razdvoji na dva dijela, ali isto bi moglo zadesiti i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Šef HSS-a Josip Friščić potvrdio je kako je potrebno mijenjati strukturu ljudi u Vladi, ali i kako će tajming ovisiti prije svega o 'aktivnostima u HDZ-u', piše Jutarnji.hr.

Izmjenama Zakona o Vladi i ukidanjem ministara bez portfelja, koje spominje Šeks, bilo bi elegantno riješeno pitanje smjene Biance Matković, koja je, nakon što je oko brisanja iz HDZ-a svog prijatelja Ive Sanadera bila suzdržana, samo dodatno zapečatila svoje skoro napuštanje Banskih dvora. Šefica u Vladi i HDZ-u nije joj nikada vjerovala, a nakon ovoga Matković je samo potvrdila svoje članstvo na listi nepoželjnih.

No situacija oko njezine i Kalmetine smjene za predsjednicu HDZ-a nije nimalo jednostavna. I Kalmeta i Matković su izabrani zastupnici i imaju pravo na saborski mandat. U slučaju da ih Kosor smijeni iz ministarskih fotelja, oni ih mogu zamijeniti onima u Saboru. A to, pak, znači da bi se u svakom trenutku mogli pridružiti ostalim Sanaderovim 'spavačima' u HDZ-ovim redovima - Luki Bebiću, Mariju Zuboviću, Jerku Rošinu, Petru Selemu. S njima bi Sanader imao ukupno šest zastupnika na svojoj strani, što znači da bi vladajući u slučaju da bivši premijer tako odluči izgubili parlamentarnu većinu - umjesto 82 na svojoj bi strani imali 76 zastupnika.