ADLEŠIČ I JANDROKOVIĆ INTERVENIRALI

Kalmeta obećao hitno popraviti prugu do Daruvara!

28.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

U Banskim dvorima su jučer nakon užeg kabineta Vlade, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković od ministra prometa Božidara Kalmete tražili jamstva da se željeznička pruga do grada Daruvara obnovi u što kraćem roku. Kalmeta je obećao da se istog trena kreće u izradu dokumentacije, a da se s popravkom pruge počinje najkasnije za šest mjeseci!

HŽ je prije točno 10 dana 'privremeno zatvorio' pruge na relacijama Našice - Pleternica, Martin Brod - državna granica, Ličko Dugo Polje - Knin i Sirač - Pleternica. Na ukinutom dijelu posljednje relacije Sirač  - Pleternica, samo jednu stanicu i 11 kilometara dalje je grad Daruvar, u kojem živi 15.000 stanovnika kojima je ukidanje pruge teško palo.

Na željezničkom kolodvoru Daruvar građani i danas pale svijeće iz protesta što se umjesto vlakom, koji najstarije generacije pamte kao glavno prijevozno sredstvo, do daljnjega moraju voziti autobusom koji plaća HŽ na toj 'privremeno zatvorenoj' relaciji. Ta im je odluka Ministarstva prometa i HŽ-a posebno teško pala jer je Daruvar ionako prometno izoliran, naime grad je do prve autoceste udaljen 60-ak kilometara.

SOLIDARNOST: BJELOVARČANI IZ VLADE U AKCIJI ZA DARUVAR

Nakon brojnih tekstova objavljenih na tportalu na ovu temu, na problem koji je zadesio 15.000 stanovnika grada Daruvara prva je reagirala potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Ona je inače iz Bjelovara pa zna kolik se potencijal krije u drugom po veličini gradu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Adlešič je odmah rekla kako se ne bi smjelo dopustiti da se još više prometno izolira grad Daruvar koji je potencijalno središte kontinentalnog turizma. Ubrzo joj se pridružio još jedan Bjelovarčanin u Banskim dvorima, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, te su jučer zajedno pozvali na izvanredan sastanak ministra prometa Božidara Kalmetu koji je, zna se, već puno učinio za svoj grad Zadar.

U kabinetu Đurđe Adlešič jučer su osim Jandrokovića i Kalmete bili i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić, gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik, zastupnici Antun Korošec, gradonačelnik Bjelovara, zastupnica za češku manjinu, inače Daruvarčanka Zdenka Čuhnil i saborska zastupnica Karmela Caparin

KUMROVEC 'ZARASTAO' ZBOG SPORA SA SLOVENIJOM?

'Kalmeta i Jerneić tvrdili su da promet od Sirača do Daruvara zaista nije bio siguran te da su zato morali zatvoriti promet, ali se dogovorilo da se taj dio pruge ponovno pregleda i da se odmah krene u izradu dokumentacije za obnovu pruge do Daruvara koja treba biti gotova za šest mjeseci, a odmah nakon toga moraju početi radovi', rekla je Adlešič i objasnila da se tom odlukom, tj. jamstvom koje je u Banskim dvorima dao Kalmeta proces obnove skratio za najmanje godinu dana.

Naime, slično 'privremeno zatvaranje' željezničkog prometa već 10 godina traje u Kumrovcu gdje se od izrasle trave tračnice uopće više ne vide. 'Privremeno zatvaranje do obnove' nigdje ne bi smjelo trajati 10 godina. Kalmetu su na sastanku pitali i za taj slučaj, a on i Jerneić su tvrdili da bi pruga već bila popravljena da nije spora sa Slovenijom koji navodno koči radove. O kakvom se točno sporu sa susjedima radi, nismo uspjeli saznati.

OBEĆANJE BOŽIDARA KALMETE

Prije novog 'privremenog zatvaranja' prije 10 dana vlak je kroz Daruvar prolazio brzinom od 25 kilometara na sat. Kalmeta je obećao da će se nakon popravka brzina povećati na 60 kilometara na sat, što će značiti da će Daruvarčani do Zagreba vlakom moći doći za oko dva sata. Inače, dosad su s presjedanjem putovali oko tri i pol sata premda je Daruvar od Zagreba udaljen samo 132 kilometra. Za usporedbu - toliko autocestom traje put od Zagreba do Zadra, a oni su udaljeni 280 kilometara.

Kalmeta je jučer obećao da će se pruga do Daruvara početi popravljati za šest mjeseci, što bi značilo da će Daruvarčani već sljedeće godine ponovno imati željeznički promet, a i bolju povezanost do Zagreba, što je posebno važno za studente i đake, ali i za razvoj skrivenog i izoliranog bisera kontinentalnog i lječilišnog turizma. Budući da je (pred)izborna godina, nema sumnje da će se obećanje i ispuniti.