NEMA MIRA NI NAKON IZBORA

Kalmeta na meti poslodavaca i sindikata

12.01.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Sindikati i poslodavci inzistirat će kod Vlade da se na jednoj od sljedećih sjednica Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) raspravlja o stanju u javnim poduzećima. Osobito ih interesira situacija u Hrvatskim željeznicama odnosno tvrtka koja je u resoru ministra Božidara Kalmete

Naveo je to nakon današnje sjednice GSV-a njegov predsjednik, sindikalist Damir Jakuš. Na samoj sjednici po običaju nije bilo Kalmete, koji se još jednom ispričao zbog 'važnog sastanka'.

Osim rasprave o HŽ-u, uskoro bi se na dnevnom redu GSV-a trebala naći i tema o reformi pravosuđa.

'Potrebu za tim iskazali su i sindikati i poslodavci, a podršku smo danas dobili i od ministra pravosuđa Ivana Šimonovića', rekao je Jakuš.

Njegove riječi potvrdio je i sam ministar, koji je istaknuo da nas u mnogočemu čeka teška godina, a između ostaloga i dalekosežna reforma pravosudnog sustava.

'Radi se o reformi koja nije sama sebi svrha jer je pravosuđe društveni servis o kojem ovisi uspješnost gospodarstva, ali i borba protiv korupcije. Ključno je da sagledamo sve aspekte iz različitih društvenih uglova i zbog toga je bitna podrška koju smo dobili od sindikata i poslodavaca', istaknuo je Šimonović i dodao da će se zbog toga morati rezati mnogo 'interesno korijenje'.

GSV je na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatio dva Vladina zakona: novi zakon o upravnim sporovima te zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Sustav besplatne pravne pomoći, naveo je Šimonović, pokazao je svoju opravdanost, ali ga još treba izbrusiti.

'Obrasci kojima se tražila besplatna pomoć pokazali su se prekompliciranima, pa smo ih pojednostavili. Isto tako, pokazalo se da je naknada za odvjetnike koji su pružali besplatnu pomoć demotivirajuća, odnosno niska, pa ćemo je povisiti. Ali bez obzira na to Ministarstvo pravosuđa ostat će u granicama proračuna. Uštedjet ćemo na nekim drugim stvarima', rekao je Šimonović.

Novi zakon o upravnim sporovima, prema njegovim riječima, pojačat će sudsku kontrolu nad aktima izvršne vlasti. Otvorit će se četiri nova upravna prvostupanjska regionalna suda u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Visoki upravni sud preuzet će dvostupanjsku ulogu, što će omogućiti, istaknuo je Šimonović, da regionalni sudovi imaju punu juridistikciju, odnosno da održavaju rasprave i pozivaju stranke.