ĐINĐIĆEV UBOJICA

Kalinić se ne može izručiti Srbiji

09.06.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Sretko Kalinić, pripadnik tzv. zemunskog klana koji je jučer teško ranjen kod jezera u Rakitju, ne može biti izručen Srbiji jer je hrvatski državljanin, no to će biti moguće ako se prihvate predložene izmjene hrvatskog Ustava i potpiše bilateralni ugovor između dviju zemalja kojim će se omogućiti izručenje vlastitih državljana kada su u pitanju najteža i najopasnija kaznena djela

Srbijanska ministrica pravde Snežana Malović najavila je da će tražiti izručenje 36-godišnjega Kalinića, kojega Srbija od 2003. traži jer je pravomoćno osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića i mnogih drugih zločina.

U hrvatskome Ministarstvu pravosuđa kažu kako još nisu dobili zahtjev za izručenje Kalinića, koje u ovom trenutku nije ni moguće jer je on hrvatski državljanin pa ga štiti Ustav koji zabranjuje izručenja hrvatskih građana drugim zemljama.

Podsjećaju i da su Hrvatska i Srbija potpisnice Europske konvencije o izručenju iz 1957. i dodatnih protokola. Ta konvencija obvezuje države na izručenje, ali predviđa i mogućnost da države izjave da neće izručivati vlastite državljane, što su iskoristile i Hrvatska i Srbija.

No, iz Ministarstva pravosuđa napominju kako će u slučaju prihvaćanja predloženih izmjena Ustava "uskoro biti stvorene pretpostavke za sklapanje bilateralnog ugovora sa Srbijom" kojim će biti omogućeno međusobno izručivanje vlastitih državljana kad su u pitanju najteža i najopasnija kaznena djela.

Pregovori sa Srbijom te usklađivanje teksta takvog ugovora u završnoj su fazi i njegovo potpisivanje može se očekivati vrlo brzo, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Sretko Kalinić rođen je u Zadru, a u Srbiji je poznat kao pripadnik tzv. zemunskog klana po nadimku Zver. Sumnja se da ga je jučer u Rakitju teško ranio Miloš Simović (31), također pripadnik te srbijanske kriminalne skupine za kojim se traga. I on je zbog sudjelovanja u ubojstvu Đinđića osuđen u Beogradu, a u bijegu je također od 2003.