TEMPIRANE BOMBE

Kalinić optužio Inu za ugrožavanje života

31.08.2009 u 16:33

Bionic
Reading

U povodu požara koji je buknuo u Ininu napuštenom skladištu u blizini benzinske postaje u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama i ubrzo ugašen, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić sazvao je danas izvanrednu konferenciju za novinare kako bi upozorio da je taj požar mogao uzrokovati štetu za građane i njihovu imovinu, ali vatrogasci su ga pravodobno ugasili

ZAGREB - Požar je sinoć buknuo u blizini Inine benzinske postaje i - da je bio većih razmjera - mogao je uzrokovati znatne probleme, upozorio je Kalinić.

Istaknuo je da će se zbog krize, nastojanja da smanje troškovi i dugotrajne nebrige, to ponavljati jer su mnogi "nezainteresirani za sanaciju svojih bivših postojenja i skladišta". Ured će činiti sve što može, ali će u sprječavanju takvih slučajeva biti Ministarstvo zaštite okoliša i njegove inspekcije. Problem odlaganja otpada se ne rješava i "gura se pod tepih" za neka buduća vremena kako bi se izbjegli troškovi, rekao je Kalinić. Dodao je kako su u Ini tvrdili da to nije njihovo dok im to nije dokumentirano, a tako čine i drugi.

O požaru na križanju Zagrebačke i Ninske ulice u Sesvetama 20-ak metara iza benzinske postaje na bivšemu, relativno napuštenom Ininu skladištu dojavljeno je sinoć nešto poslije 20 sati. Naknadom provjerom Ministarstva zaštite okoliša utvrdilo se da je riječ o skladištu Ine, "koja je zadužena za sanaciju kako bi se spriječila mogućnost izbijanja požara", rekao je Kalinić.

Zamjenik pročelnika Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Adrian Majher rekao je da je to mjesto vrlo zapušteno. Ondje je desetak nezaštićenih šahtova, pristup terenu moguć je sa svih strana pa se odande moraju ukloniti kemikalije.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Mladen Malčić rekao je kako nije bila zahtjevna intervencija i vatrogasci su požar ugasili vodom i pjenom. Dodao je da su vatrogasci i policija sinoć od 20 sati do jutros u 10,30 sati nadzirali to mjesto kako požar ponovno ne bi planuo. Rekao je da se u jednom šahtu zapalilo otpadno ulje i smeće, a vatrogasci pretpostavljaju da je požar uzrokovao odbačen gorući predmet ili da je podmetnut.

Kalinić je izvijestio i da je zbog kiše u Zagrebu bilo 30-ak hitnih intervencija vatrogasaca bez znatnije štete te da su velike oborine problem zbog loše odvodnje. "Radimo što možemo i pokušavamo reagirati što prije i sanirati posljedice kako bi šteta bila što manja", rekao je Kalinić.