NABUJALA SAVA

Kalinić:'Glavni vodeni val prošao je Zagreb'

18.09.2010 u 11:34

Bionic
Reading

'Glavni vodeni val prošao je Zagreb i stvari su u potpunosti pod kontrolom', kazao je za Aktualac radija 101, pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić

Kalinić je dodao kako je vodostaj Save 651 što znači da nedostaje još pola metra do aktivacije odvodnog kanala Sava-Odra.

'Policija je danas dva puta helikopterima nadljetala cijelo područje i sve je pod kontrolom', istaknuo je Kalinić.

Zbog velike količine kiše koje su pale proteklih dana dovele su do visokog rast vodostaja Save, pa je policija u Zagrebu morala zatvoriti prometnice preko teretnog kanala Sava-Odra

Zbog toga se zatvorio promet na prometnicama koje prolaze preko kanala Sava-Odra. To su Karlovačka cesta i ulica Dr. Luje Naletelića kroz naselje Blato u Zagrebu te druge lokalne ceste između Jankomira i grada Velike Gorice.

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić izjavio je jutros da se zbog velikih kiša u Sloveniji očekuju povišeni vodostaji i nagli rast vodostaja rijeka u Hrvatskoj, naročito na slivu Save te se poduzimaju sve potrebne mjere.

"U Hrvatskim vodama sada se analizira situacija. Dobili smo obavijest iz Slovenije da će doći oko 2.840 metara kubnih protoka u sekundi, što za nas znači da moramo napraviti sve pripremne radnje propuštanja Save u odteretni kanal Odra što ne mora značiti da će se to i dogoditi", rekao je Husarić.

Ako se pojavi protoka na Savi onakva kakva je bila u prosincu prošle godine i u siječnju ove godine, nešto više od 2.600 kubika, neće biti problema jer su je tada u Hrvatskim vodama redovno proveli bez prelijevanja u odteretni kanal Odra, kazao je Husarić.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet je zatvorena županijska cesta ŽC 5033 u mjestu Kuželj kod Delnica, za što je Husarić rekao da se radi o jednoj lokalnoj depresiji na Kupi, te da su mjerodavne službe tamo.

Na Dravi i Muri blagi su porasti vodostaja, ali se ni tu ne očekuju veliki problemi i veći vodostaji, a također ni na Dunavu, rekao je Husarić.

"Zbog kiše koja još uvijek pada u Sloveniji u Hrvatskoj je sada najkritičniji vodostaj rijeke Save te se u Hrvatskim vodama prati situacija i prema tome kako će se to to odvijati i kakav će biti režim ispuštanja rijeke Save iz Slovenije u Hrvatsku mi ćemo poduzeti sve mjere da uspješno kao i dosad provedemo taj val kroz Zagreb, odnosno Hrvatsku", zaključio je Husarić.

U većem dijelu Hrvatske prevladavat će danas oblačno vrijeme povremeno s kišom. Glavnina kiše očekuje se na sjevernom Jadranu, u zapadnom i sjeverozapadnom području, a u unutrašnjosti Istre, Gorskom kotaru i na riječkom području ponegdje može pasti i između 70 i 100 litara po četvornom metru.