ZVER LETI ZA BEOGRAD?

Kalinić bi u srijedu mogao biti izručen Srbiji

Bionic
Reading

Tridesetšestogodišnji Sretko Kalinić zvan Zver, osuđen za ubojstvo srpskog premijera Zorana Đinđića i druge zločine tzv. zemunskog klana, u srijedu će biti prebačen iz Zagreba u Beograd zrakoplovom ili helikopterom srpske vlade, piše srbijanski Blic

'Iz Hrvatske je stigla obavijest da će se Kaliniću suditi u utorak, 24. kolovoza. On se tereti za lažiranje dokumenata u svrhu dobivanja hrvatskog državljanstva i očekuje se da će istog dana biti izrečena nepravomoćna presuda. U tom slučaju, već bi ga se u srijedu moglo izručiti Beogradu', kaže izvor Blica.

'Sada se još odlučuje o tome hoće li Klinić biti izručen helikopterom ili avionom. Neke procjene ukazuju na to da bi najsigurniji način bio let avionom, koji bi osigurala Srbija. To, naravno, neće biti redovan let', navodi izvor.

Kalinića su ispitali srpski istražitelji 29. lipnja. Tada je dao iskaz o likvidaciji Branka Jeftovića Jorge i pokušajima ubojstva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića, kada su poginuli njihovi tjelohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. Kao motiv za zločine počinjene 2004. naveo je da su učinjeni 'iz osvete za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana'.

Kalinić je 13. kolovoza drugi put dao iskaz u prisutnosti srpskog suca i tužitelja. Govorio je o ubojstvu svjedoka suradnika Zorana Vukojevića Vuka (31), optužujući Milorada Ulemeka Legiju da je to naredio iz zatvora. Rekao je i da je Vukojevića oteo s braćom Milošem i Aleksandrom Simovićem i Zoranom Povićem. Ispričao je da su Vukojevića mučili da bi im rekao gdje je sakriveni novac, ali da je nepažnjom Aleksandra Simovića došlo do okidanja pištolja i da je tako Pović smrtno ranjen.

Prema pisanju Jutarnjeg lista zbog visokog rizika za izručenje Kalinića bit će angažirano i do nekoliko stotina specijalaca hrvatskog i srpskog MUP-a, i to specijalne antiterorističke jedinice.

Na dan izručenja iz Remetinca će krenuti najmanje jedna kolona zamračenih blindiranih vozila koja Kalinića treba nakon prelaska granice predati srpskim specijalcima.

Ceste do zračne luke, ili do Beograda - ako Kalinića ipak budu izručivali automobilima - bit će blokirane. Način izručenja i dogovora između hrvatskog i srpskog MUP-a drži se u strogoj tajnosti.