ŠIRI SE POPUT POŽARA

Kakvo je stanje s koronavirusom u Europi, a kakvo u svijetu i gdje je trenutno najgore?

16.07.2020 u 19:27

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa posljednjih tjedana bukti u hrvatskom najbližem susjedstvu. Visoke stope novih slučajeva zaraze ovom opasnom bolesti bilježe gotovo sve balkanske zemlje zbog čega su posebno zabrinuti u ostatku Europe. Zaraza se poput šumskog požara i dalje širi po cijelom svijetu

Austrija, koja poput Hrvatske ima veliku razinu interakcije sa zemljama zapadnog Balkana, zbog visokog porasta broja oboljelih uvela je nove restrikcije za brojne balkanske zemlje: Albaniju, BiH, Bugarsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Iz tih zemalja, ali i još nekih drugih, od 15. srpnja više neće moći slijetati zrakoplovi na direktnim linijama. Italija je također zabranila ulazak putnicima iz Srbije, Kosova i Crne Gore kako bi spriječila uvoz zaraze.

Čak 74 novooboljela od koronavirusa na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana bilježi zapadni Balkan ako ga promatramo kao regiju, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC). Najgore stanje na Balkanu, ali i u cijeloj Europi, je na Kosovu koje na 100 tisuća stanovnika bilježi 124 novozaražena koronavirusom. Kao rezultat velikog porasta broja inficiranih, Kosovo je odlučilo da nošenje zaštitnih maski bude obavezno, dok se razmatra i mogućnost uvođenja izvanrednog stanja. Također je uvedeno i ograničenje kretanja te poseban raspored za osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike.

  • +8
Koronavirus na Kosovu Izvor: EPA / Autor: VALDRIN XHEMAJ

Slijedi Crna Gora, koja se još donedavno promovirala kao korona free zemlja, sa 118 novih slučajeva. Sjeverna Makedonija ima 95 slučajeva, Bosna i Hercegovina 76, a Srbija ima 63 oboljela na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana. Visoke brojke bilježe i Bugarska (37) i Rumunjska (34). Za usporedbu, Hrvatska ima 25 slučajeva zaraze koronavirusom u proteklih 14 dana i pleše na rubu da sklizne u grupu zemalja kojima drugi uvode zabrane ulaska. Austrija bilježi 14 slučajeva, a granica ispod koje se može smatrati da je epidemija pod kontrolom je deset slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Trenutno najveća europska žarišta, ako ne računamo balkanske zemlje, su Luksemburg (123), Švedska (73), koja je od samog početka odabrala poseban put u borbi protiv pandemije koronavirusa, i Portugal (47). Italija koja je dugo vremena bila glavno europsko, a i svjetsko žarište koronavirusa, uspjela je obuzdati epidemiju i ima tek 4,5 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, dok su se u Španjolskoj, koja je bila drugo veliko europsko žarište, ponovno pojavili problemi na nekim lokacijama te bilježi prosječno 16 slučajeva zaraze u posljednja dva tjedna. U ukupnim brojevima u Europi Ujedinjeno Kraljevstvo je najgore s 291 tisućom zaraženih i preko 45 tisuća preminulih.

Pandemija se i u svijetu se širi punim intenzitetom. WHO ne nudi optimizam i upozorava na pogoršanje stanja. Tek prije dva dana dnevni porast broja zaraženih pao je ispod 200 tisuća. Dani koju su pred nama pokazat će je li to tek mali predah ili će globalna krivulja konačno krenuti prema dolje. U srijedu je potvrđeno 185 tisuća novih slučajeva dok ih je dan prije toga bilo 196 tisuća. Pet dana prije toga za redom svijet je bilježio preko 200 tisuća zaraženih s najgorim, 12. srpnjem, kada je registriran 230.581 novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je od Covida-19 u svijetu preminulo 578.110 ljudi.

Neke su se zemlje suočile s novim zabrinjavajućim valovima zaraze iako su mislile da suzbijaju epidemiju. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro pozitivan je na Covid-19, a američki Donald Trump prije koji dan je nosio masku prvi put otkako je izbila pandemija. Oba su dugo negirala opasnost epidemije, a zemlje im bilježe najgore stope zaraze u svijetu - SAD ima 3,6 milijuna potvrđenih slučajeva i više od 140 tisuća umrlih, dok će Brazil uskoro imati dva milijuna oboljelih i 75 tisuća preminulih. SAD bilježi prosjek od 242, a Brazil 248 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana.

  • +33
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je broj žrtava Covida-19 u Latinskoj Americi premašio brojku od 150 tisuća. Vrhunac epidemije u tom dijelu svijeta koji je najgore pogođen očekuje se tek sljedećeg mjeseca. Najgore je u Brazilu, a slijedi Peru u kojem je potvrđeno gotovo 340.000 oboljelih, a i veliko je žarište sa 149 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Velika borba s bolešću u Latinskoj Americi vodi se i u Čileu (211) i Kolumbiji (123 zaražena na 100 tisuća stanovnika)...

Broj zaraženih koronavirusom u Južnoafričkoj Republici premašio je 311 tisuća, čime je ta zemlja na prvom mjestu u Africi. Do sada je u Južnoafričkoj Republici preminulo 4453 ljudi. Južnoafrička Republika ima 251 zaraženog na 100 tisuća stanovnika. Velika svjetska žarišta trenutno su još Saudijska Arabija (137), Armenija (234), Oman (391), Izrael (200), Katar (298), Bahrein (446), Panama (342)...