IZAZOV I DOBRA ZARADA

Kakvi poslovi čekaju Hrvate u Bruxellesu i Luxembourgu

17.04.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, najmanje 210 hrvatskih državljana, koji prođu iznimno strog i zahtjevan sustav selekcije, dobit će priliku raditi u europskim institucijama

Kako nam je objasnila Marilyn Carruthers, iz Ureda za odnose s javnošću potpredsjednika Europske komisije Maroša Šefčeviča, radna mjesta vezana uz proširenje EU-a na Hrvatsku treba odobriti Odjel za proračun, na zahtjev Komisije.

'Ne postoji kvota radnih mjesta za svaku pojedinu članicu, jer mi ne regrutiramo osoblje iz samih zemalja – natječaji za posao temelje se na znanju jezika. Međutim, u svjetlu proširenja Europske unije, regrutiraju se kadrovi iz zemlje koja ulazi u EU, uz određena izuzeća od pravila, koje se primjenjuju u tranzicijskom razdoblju od dvije godine', kazala je Carruthers i dodala da samo u tom razdoblju mogu odstupiti od pravila o zapošljavanju osoblja.

Radna mjesta u institucijama Europske unije inače se dobivaju putem natječaja pri kojem su kandidati podvrgnuti strogim testiranjima sposobnosti pri čemu državljanstvo ne igra nikakvu ulogu.

Proces pridruživanja posebna je situacija, kako nam kaže Marilyn Carruthers, i tu će se otvoriti posebna mjesta za hrvatske državljane kako bi s primanjem zemlje u članstvo i određeni broj ljudi došao raditi u Bruxelles ili Luxembourg.

Radna mjesta za koja se može aplicirati su asistent i administrator, a područja koja se traže su europska javna politika, komunikacije, pravo i ekonomija. Prirodnjaci i jezičari spadaju pod europsku javnu politiku. Šest je institucija u kojima će se zapošljavati, a to su: Europski parlament, Europska komisija, Vijeće regija, Vijeće Europske unije, revizorski sud i sud pravde.

Za asistenta je potrebno imati srednju stručnu spremu, a za administratora se traži visoka stručna sprema. Administratori mogu biti osobe raznih profila: ekonomisti, stručnjaci za komunikacije, znanstvenici, inženjeri, revizori, pravnici, pravnici/lingvisti… Prosječna početna plaća za administratore je između 4.300 i 5.600 tisuća eura bruto. Carruthers je posebno naglasila da je nužno istaknuti kako je riječ o bruto iznosu od kojeg se odbijaju mirovinski doprinosi (11,3 posto), zdravstveno osiguranje (1,70 posto) i još neka druga davanja. Pored izdataka za doprinose na dohodak se plaća porez po progresivnoj poreznoj stopi od 27,5 posto do 32,5 posto za navedene iznose. Također treba znati da se kroz institucije EU-a sporo napreduje.

Važno je istaknuti za svakoga tko želi raditi u Bruxellesu - nužno je izvrsno poznavanje najmanje dva jezika Unije u govoru i pismu, jer se poslovi često obavljaju na više jezika kao i dnevna komunikacija.

Sada slijedi najgori dio. Na eliminacijskim testovima traži se iznimno visoka razina stručnosti i znanja. Eliminacijski test (online) uključuje provjeru sposobnosti verbalnog i numeričkog razmišljanja. Riječ je o čisto matematičkom testu s primjesom statistike, potom apstraktno razmišljanje i mogućnost prosudbe u raznim situacijama.

Nakon i ako kandidat to položi, EPSO (European Personel Selection Office) zove najbolje rangirane (granica je minimalno 80 posto riješenih zadataka) u tzv. assessment centar u Bruxelles gdje kandidate opet testiraju snalaženjem i prosudbom u raznim situacijama. Riječ je o grupnom radu, a testiranje traje čitav dan. Uključuje i pisanje eseja na bilo koju temu.

Obrada rezultata traje dva do četiri mjeseca. Kandidati koji polože ovaj test idu na tzv. rezervnu listu i čekaju da ih pozove poslodavac odnosno neka od institucija Europske unije. Dakle, dobiti ovakav posao iziskuje dosta truda i vremena, ali se na kraju isplati. Za sve zainteresirane, više mogu pronaći na adresi EPSO-a. Trenutačno su raspisani natječaji za tumače, prevoditelje i sudske tumače.