KORIGIRANJE ZAKONA

Kakve promjene sprema Bauk za lokalne izbore

04.04.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Umjesto neposredno, zamjenici (grado)načelnika i župana mogli bi se na lokalnim izborima 2013. birati iz redova predstavničkog tijela, a u slučaju blokade rada lokalne samouprave, prijevremeni izbori ne bi se više raspisivali samo za predstavničko tijelo ili za (grado)načelnika, odnosno župana, već za oboje

Najavio je to ministar uprave Arsen Bauk tijekom posjete Međimurskoj županiji gdje se susreo sa županom Ivanom Perhočem te načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova s područja Međimurja, a središnja tema njihovih razgovora bilo je izborno zakonodavstvo.

'U Međimurju imamo različita iskustava nakon prvih neposrednih izbora čelnika lokalne samouprave 2009. godine. Tako smo imali raspuštanje općinskog vijeća, referendum za smjenu načelnice, preslagivanja unutar predstavničkih tijela i tome slično', ukazao je župan Perhoč tijekom susreta s ministrom Baukom.

Neposredni izbori za (grado)načelnike ostaju jer su, kako je naglasio Bauk, donijeli puno više pozitivni stvari, nego negativnih.

'Uz ostalo, povećan je odaziv građana na birališta. Međutim, nije najbolje riješen odnos između (grado)načelnika i predstavničkog tijela, zbog čega dolazi u praksi do blokada. Stoga smo skloni rješenju da se u takvim slučajevima raspišu istovremeni izbori za i tijelo i za (grado)načelnika, odnosno župana. Isto tako razmišljamo da se njihovi zamjenici biraju iz predstavničkog tijela, a ne kao do sada neposredno, po čemu smo jedinstveni', pojasnio je ministar uprave.

Upitan o racionalizaciji broja jedinica lokalne samouprave, Bauk je rekao da će sve ostati po starom do lokalnih izbora, nakon čega će se otvoriti šira rasprava u koju će uključiti i opoziciju.

'Što se tiče fiskalne decentralizacije radi privlačenja ulaganja, jasan je politički stav koalicije da jedinicama lokalne samouprave treba dati više, ali za detalje ćete morati pitati ministra Linića', kratko je odgovorio Bauk.

Ministar uprave ukazao je, uz ostalo, na smanjenje državnog proračuna koje treba uzeti u obzir kada se želi što hitnija fiskalna decentralizacija. Nakon primjedbe da se pred lokalnu samoupravu stavljaju sve veće zadaće, ne samo načelne prirode kao što je osiguravanje uvjeta za ulagače, nego i konkretno kao što je uključivanje u najavljene projekte javno-privatnog partnerstva, međimurski župan upozorio je da će to teško ići u sadašnjim okolnostima.

'Regionalna i lokalna samouprava vrlo je zainteresirana za pokretanje investicijskog ciklusa. To nje sporno. Međutim, kada pogledam naše fiskalno stanje, mi se više ne možemo zaduživati. Barem je takvo stanje u našoj županiji. To treba uzeti u obzir kod svih najavljivanih projekata u koje se misli i nas uključiti, pa tako i javno-privatnom partnerstvu gdje bi trebali sudjelovati sa 35 posto.

Pritom nije bitno što to neće ući u kreditno opterećenje jer, bilo kako se zvalo to opterećenje, novaca nemamo. Stoga treba za dobro zamišljene projekte tražiti modele zajedno s Ministarstvom financija i Ministarstvom gospodarstva', ukazao je Perhoč.

182422,185643,184445,181918