GOLEM PROJEKT, JOŠ VEĆI NOVAC

Kakva je to tajna veza Mornara i Samsunga?

23.04.2015 u 11:48

Bionic
Reading

Nakon što je tportal prvi postavio pitanje tko je financirao putovanje i boravak ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara u Južnu Koreju, kompanija Samsung ili Ministarstvo, a istim pitanjem se potom pozabavilo i saborsko Povjerenstvo za sukob interesa, naša je redakcija dobila nove informacije o još jednom mogućem kontaktu ministra sa Samsungom, nedavno na konferenciji u Dubaiju

Posljednjih mjeseci na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i na onima državne tvrtke CARNet, često se spominje projekt težak par stotina milijuna eura prve etape informatizacije škola i opremanja učionica računalnom opremom.

Istovremeno se na istim poveznicama, ali i u medijima u sličnom kontekstu vrlo često čuje ime dalekoazijskog elektroničkog diva.

Zamolili smo stoga od ministarstva da nam pojasni činjenicu da je Mornar prošli mjesec bio u Dubaiju na konferenciji o obrazovanju Global Education and Skills Forum 2015. kojoj je glavni sponzor bio Samsung (što potvrđuje ovaj link), te da je s njime, mada joj obrazovanje nije glavna stručnost, išla i Sanja Polić, šefica njegova kabineta koja je imenovana predsjednicom Upravnog vijeća CARNeta zaduženog za digitalizaciju škola, te da je u ekipi navodno bila i prevoditeljica jer Polić ne govori strane jezike.

U Hrvatskoj, koja je prema Indeksu percepcije korupcije 2014. nazadovala četiri mjesta i završila na 61. na ljestvici od 175 zemalja, i u kojoj je dilove pod stolom sa stranim i domaćim kompanijama odrađivao nemali broj visokih dužnosnika, ovakav interes medija više nikoga ne bi trebao čuditi - baš naprotiv. No čini se da interes javnosti i medija ipak čudi i iritira ministra Mornara koji je nedavno za Jutarnji list rekao: 'Napadi na mene potekli su zato što sam povukao neke poteze koji se nekima nisu svidjeli. Malo se progugla svjetonazor autora najžešćih kritika i sve postaje jasno.'

Od glasnogovornice MZOS-a, Gordane Zuccon, dobili smo uvjeravanja da u čestom zajedničkom spominjanju imena Mornar i Samsung nema ničega, barem ne spornog te da u MZOS-u nisu znali da je Samsung jedan od sponzora konferencije.

'Ministar Mornar sudjelovao je na konferenciji Global Education and Skills Forum 2015. u Dubaiju kao panelist, na poziv Irine Bokove, glavne tajnice UNESCO-a, jednog od organizatora Foruma. MZOS nema saznanja da je Samsung bio sponzor Konferencije 2015. Partneri i sponzori bili su brojni, a sve ih možete provjeriti na sljedećem linku. Na Konferenciji su uz ministra sudjelovali suradnici - šefica Kabineta ministra te voditeljica Službe za međunarodne poslove, ujedno savjetnica ministra za međunarodne poslove. U sklopu Konferencije ministar je imao i nekoliko bilateralnih susreta, a s ministrom Portugala dogovoren je posjet Republici Hrvatskoj', poručili su iz MZOS-a.

U istom kontekstu zamolili smo dodatno pojašnjenje prošlogodišnjeg putovanja u Južnu Koreju - zašto bi korejski ministar znanosti, koji je ujedno i potpredsjednik vlade, bez jasnog povoda, pozivao u goste ministra neke daleke, malene zemlje ako nema nekog interesa? I zašto se onda Mornar više družio s menadžerima Samsunga nego s ministrom? Konačno zanimalo nas je ima li neke posebne sklonosti prema Samsungu te u kojem je svojstvu i za čije novce onamo u isto vrijeme putovala i njegova supruga?

Zuccon nam je odgovorila da ministar, između ostaloga, u ime Vlade obavlja međunarodne poslove vezane za svoj resor, a sve za dobro hrvatskih građana.

'U bilateralnim odnosima, zemlje se ne dijele na velike i male, već im je u interesu, zbog interesa građana, slijedom potpisanih međunarodnih pravnih akata, postojeću suradnju produbiti i osnažiti', ističe Zuccon.

Glasnogovornica podsjeća da je Hrvatska s Južnom Korejom 2012. potpisala Ugovor o suradnji u područjima kulture, znanosti, obrazovanja, umjetnosti i sporta.

'Slijedom navedenog, korejski je kolega primio ministra Mornara te su tijekom susreta pokrenuli pregovore o potpisivanju Memoranduma o suglasnosti između dvaju ministarstava u području obrazovanja, znanosti i tehnologije. Time će se postojeća bilateralna suradnja produbiti uspostavom razmjene stipendija, pokretanjem zajedničkih znanstvenoistraživačkih projekata te podupiranjem učenja hrvatskog jezika u Koreji i korejskog jezika u Hrvatskoj. Također, želimo skrenuti pažnju kako na Sveučilištu Hankuk University of Foreign Studies u Seulu djeluje lektorat hrvatskoga jezika, dakle hrvatski jezik uči se u Južnoj Koreji', kaže Zuccon.

Glasnogovornica ističe da supruga ministra Mornara u Južnoj Koreji nije bila u službenoj delegaciji, već je 'putovala privatno u pratnji ministra i troškove svog putovanja snosila sama'.


Budući da je riječ o vrlo velikim sredstvima koja se, prema izvorima bliskim ministarstvu i CARNetu, kreću oko 200 milijuna eura jer je u pitanju velik projekt – u prvoj fazi opremanje 150 škola računalnom opremom, a potom i šira internetizacija te da suradnja sa Samsungom već traje, o čemu govore i MZOS i CARNet, zanimalo nas je ne postoji li ipak neka posebna sklonost hrvatskih institucija ovoj kompaniji.

Iz MZOS-a nas uvjeravaju da ne postoji, da je sve transparentno te da s europskim tijelima ionako nema šale: 'Što se tiče provedbe digitalizacije putem EU fondova, što je već započeto projektom e-škola, javni natječaj ne priprema Ministarstvo nego CARNet slijedeći proceduru Zakona o javnoj nabavi. Kako bi se potvrdilo da je poštovana procedura i uvjeti nabave sukladno Zakonu o javnoj nabavi, dodatno nadležna tijela za upravljanje fondovima u RH izvršavaju kontrolu tog postupka. Također, revizori Europske komisije obavljaju kontrolu postupka javne nabave tijekom provedbe projekta, a kontrolu mogu izvršiti čak sedam godina nakon završetka projekta.

Kada je riječ o digitalizaciji škola općenito, ministar Mornar svjedočio je različitim modelima primjene digitalizacije škola te razgovarao o različitim mogućnostima digitalizacije škola s više svjetskih proizvođača - Microsofta, Oraclea, CISCO-a, IBM-a i Hewlett Packarda, Samsunga - od kojih su neki kroz projekte donirali hrvatskim školama. 'Učionice budućnosti', u sklopu kojih su Microsoft i Samsung donirali opremu školama kao partneri na CARNet-ovom projektu, odvija se transparentno', tvrde u MZOS-u.

Glasnogovornica MZOS-a podsjetila je da je pilot-projekt 'e-Škole - Razvoj sustava digitalne zrelosti škola' već krenuo: 'U ponedjeljak su potpisani ugovori između Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i prvih 20 škola i njihovih osnivača koje će se odmah uključiti u projekt.'

Na naše pitanje kako to da se našlo novca za digitalizaciju škole u Gunji koju su za poplave brojni članovi Vlade obilazili u čizmama, ali ne i za prehranu učenika iz socijalno ugroženih obitelji u istoj toj školi, iz MZOS-a su nam poručili da su to pitanje proslijedili Ministarstvu socijalne politike i mladih koje je nadležno za takve stvari.

'Ministarstvo socijalne politike i mladih donijelo je dodatne socijalne mjere među kojima su i one koje se odnose na prehranu djece', kaže Zuccon.