svađa oko agrokora

Bačić oporbi: 'Ljubomorni ste, da se vas pitalo, Konzum, Ledo i Jamnica otišli bi u stečaj'

21.04.2017 u 11:14

Bionic
Reading

'Ne vjerujemo Vladi, ministrici Martini Dalić, ministru Zdravku Mariću. Čudi nas kako Vlada netransparentno komunicira. Vladi oko Agrokora ne vjeruje gotovo nitko', rekao je SDP-ov zastupnik Gordan Maras

U ime kluba zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku stranku je u Saboru najprije zatražio Ivan Lovrinović kako bi postavio pitanje vodi li restrukturiranje Agrokora naša ili strane vlade. Branimir Bunjac (Živi zid i Snaga) tražio je stanku zbog samoubojstva nakon deložacije iz stana u Sesvetama, a Gordan Maras (SDP) zbog situacije u Agrokoru, prenosi N1.

Silvano Hrelja (HSU) stanku je tražio zbog najave uvođenja tzv. nacionalne mirovine. Stanku zbog Agrokora zatražio je i Branko Bačić (HDZ). Uslijedio je zahtjev za stankom Mire Bulja (Most) zbog koncesije nad plažom Zlatni rat.

Komentirajući promemoriju koju bi dobavljači trebali potpisati u vezi Agrokora šef HNS-a Ivan Vrdoljak u izjavi novinarima u Saboru rekao je: 

'U promemoriji točno piše da se od dobavljača traže da priznaju regresne dogovore, a ako program restrukturiranja ne uspije, banke će krenuti u naplatu od dobavljača. Oni ne smiju priznati taj dug jer to nije njihov dug. U HBOR-u treba utvrditi program za njih, a Agrokor će se raspasti i ostatak završiti u stečaju. Proizvodnja, industrija i dobavljači trebaju biti u fokusu.

Što se tiče Zdravka Marića, on je napravio grijeh kada je 26. siječnja kazao da da je sve u redu s Agrokorom - kako vjerovati čovjeku koji je promašio najveću krizu hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava?", zapitao se Vrdoljak.

'Ne vjerujemo Vladi Republike Hrvatske, ministrici Martini Dalić, ministru Zdravku Mariću. Čudi nas kako Vlada netransparentno komunicira. Vladi oko Agrokora ne vjeruje gotovo nitko', kazao je Gordan Maras, čiji je SDP jučer zatražio očitovanje od vladajućiih zbog informacija da su 'lex Agrokor' pisala odvjetnička društva koja su interesno povezana s vjerovnicima Agrokora.

Za svako izgubljeno radno mjesto u Agrokoru odgovorni su Andrej Plenković i Vlada HDZ-a i Mosta, poručio je Maras i dodao: 'Postoji ozbiljna indicija da je i povjerenik u Agrokoru bio poslovno povezan s nekim dobavljačima'.

Saborska rasprava Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kritizirao je oporbu zbog njihovih tvrdnji vezanih uz lex Agrokor:

'Možemo zaključiti da iz vas progovara jal i zavist jer je lex Agrokor omogućio da se hrvatskim ulicama ne šeću deseci tisuća nezaposlenih. Prema vašim traženjima Konzum, Ledo i Jamnica otišli bi u stečaj. Ne govorite istinu. Vama, dragi prijatelji, nitko ne vjeruje.

Da nije bilo zakona, danas bi bio otvoren stečaj nad Agrokorom. Fali vam državničkog ponašanja. Umjesto da stanete iza zaposlenika, vi govorite laži'.

Bačić tvrdi kako je potpredsjednica Vlade Martina Dalić osobno pisala zakon.

'Ona je rekla da su u pojedinim fazama pisanja tražili savjeti od pravnih i financijskih stručnjaka koji poznaju korporativno pravo. Iza zakona ne stoji ni jedno odvjetničko društvo. Iza njega stoji Vlada i Sabor. Što ste radili po pitanju Agrokora dok ste vi bili na vlasti?', pitao je Bačić, dok mu je SDP-ov zastupnik Godran Maras dobacivao iz saborske klupe, prenosi N1 televizija.

Mostov saborski zastupnik i kandidat za župana Splitsko-dalmatinske županije Miro Bulj ponovno je napao svog protukandidata, HDZ-ova župana Zlatka Ževrnju, zbog koncesije nad plažom Zlatni rat.

'Narod i općina u Bolu jasno su kazali da neće dopustiti da tvrtka koja nema nikakav prihod upravlja nacionalnim bogatstvima. Politički elitisti donose odluku da koncesiju daju tvrtki koja ima prihod od nula kuna.

Javno sam molio župana Ževrnju da ne podržavaju ovaj kriminal. Pozivam da se nadzor obavi nad svim koncesijama nad prirodnim bogatstvima', rekao je Bulj.