ZBIRKA ZAP-OVIH BLOGOVA

Kako u Hrvatskoj postati milijunaš?

03.04.2009 u 12:40

Bionic
Reading

Predstavljena je knjiga blogova autora Zorislava Antuna Petrovića, predsjednika Transparency Internationala Hrvatska. Knjiga 'Kako u Hrvatskoj postati milijunaš?' zbirka je tekstova objavljenih na portalu www.banka.hr

ZAGREB - 'Blogovi Zorislava Antuna Petrovića pokrivaju najintrigantniju temu hrvatskog političkog i društvenog života - korupciju, pa njihovim objavljivanjem na portalu www.banka.hr, a sada i u knjizi, i mi ukazujemo na problem korupcije u Hrvatskoj', rekla je Marina Ralašić, glavna urednica Banke, dodavši kako je ovo druga knjiga iz edicije Blog s vama.

Na promociji knjige bili su, između ostalih, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, profesor Ivo Josipović, profesor Damir Grubiša, predsjednik Nacionalnog antikorupcijskoj vijeća Željko Jovanović, predsjednik Povjerenstva za sukob interesa Mate Kačan, predsjednica GONG-a Suzana Jašić, australska veleposlanica Tracy Reid, direktorica MedILS-a Andrea Feldman, te Zoran Šprajc i Elizabeta Gojan s HTV-a.

'Antikorupcijski blog Zorislava Antuna Petrovića spada u žanr nove internet-publicistike koja je po čitanosti dostigla i prestigla tiskane medije. Razlog njihove popularnosti je tematska aktualnost, ležerni i izravni stil komunikacije i, ponajprije, mogućnost replike čitatelja. U takvu vrstu spadaju i blogovi Zorislava Antuna Petrovića objavljeni tijekom posljednjih triju godina na portalu www.banka.hr.

Njegova pozicija istaknutog aktivista u borbi protiv korupcije omogućuje mu da svakom pojavnom obliku korupcije u hrvatskom društvu priđe sa svih strana, otkrivajući uzroke i skrivene aktere koji se prikrivaju u sivoj zoni političke patologije. No njegovi blogovi nisu samo informativni, pružajući obilje podataka koji izmiču površnom promatraču naših političkih i društvenih fenomena. Oni su i izrazito formativni i edukativni u pokušaju stimuliranja društvene reakcije koja se ne artikulira samo na razini indignacije već se materijalizira u konkretnoj aktivnosti građana i njihova pritiska na institucije političkog i pravnog sustava radi njihove mobilizacije u suzbijanju te rak-rane suvremenog društva', napisao je u recenziji Damir Grubiša, predstojnik Centra za europske studije Fakulteta političkih znanosti.