KLADILI SE PROTIV SVOJIH KLIJENATA

Kako su šefovi Goldman Sachsa izazvali krizu?

27.04.2010 u 13:39

Bionic
Reading

Najviše menadžere bankarske grupacije Goldman Sachs u utorak će saslušati Senatski pododbor za istrage, i to nakon što je američka Komisija za vrijednosne papire nedavno podignula optužnicu protiv te banke zbog varanja ulagača na hipotekarnim zajmovima

Na saslušanju će među sedmoricom najviših dužnosnika te banke biti sadašnji glavni izvršni direktor Lloyd Blankfein, njegov financijski direktor David Viniar, kao i Fabrice Tourre, 31-godišnji potpredsjednik GS-a koji je vodio cijeli posao za banku, a koji je nedavno uzeo vrijeme za odmor i razmišljanje.

Banka je odmah opovrgnula optužbe, a Blankfein je uoči saslušanja izjavio da 'GS nije obmanuo svoje klijente'. Isto će tvrditi i na saslušanju te reći da je njegova banka na hipotekarnim stambenim zajmovima izgubila 1,2 milijarde dolara,navode američki mediji, pozivajući se na njegovu pismenu izjavu.

U banci tvrde da je riječ samo o uobičajenim načinima smanjenja rizika, međutim dokumenti iz 18-mjesečne istrage, objavljeni uoči pojavljivanja čelnih ljudi GS-a pred istražnim povjerenstvom, pokazuju drugu stranu. Naime, ta je financijska kuća jedna od rijetkih tvrtki s Wall Streeta koja je uspjela zadržati i ojačati svoje poslovanje tijekom krize, i to tako što se usred krize kladila da će cijene nekretnina pasti, čime je zaradila milijarde dok su klijenti gubili milijune.

Da će cijene pasti, znala je jer je varala svoje ulagače krivim navođenjem ili izostavljanjem važnih informacija o financijskom proizvodu vezanom za hipotekarne zajmove.Riječ je o tzv. sintetičkim kolateriziranim obvezama duga koje je Goldman Sachs prvo sastavio, a onda i prodavao. Odnosno, čak ga nije sastavio Goldman Sachs, nego je to prepustio drugom fondu, Paulson & Co., ali to krajnji korisnici nisu znali.

Klađenje je, pišu američki mediji, vidljivo iz internih mailova GS-a kojih su se dokopali istražitelji – u jednom je član uprave, nakon što je saznao da je smanjen rejting vrijednosnica vezanih uz nekretnine, napisao da se banka kladila protiv tih vrijednosnica i dodao: 'Mogli bismo zaraditi ozbiljan novac.' U drugom je mailu opisan utjecaj propasti korporacije za koju je GS izdao obveznice: 'Loša je vijest to što će banka izgubiti 2,5 milijuna dolara, ali dobra je što smo zaradili pet milijuna.'

Među prevarenim investitorima su i neke europske banke, njemačka IKB i nizozemska ABN te neki europski mirovinski fondovi i osiguravajuća društva, koji su izgubili oko milijardu dolara. Britanski premijer Gordon Brown već je zatražio hitnu istragu o banci, a i Njemačka je najavila da će tražiti detaljne informacije dok razmatra moguće pravne korake. Naime, obje su države spašavale svoje banke od propasti zbog gubitka stotina milijuna dolara na proizvodima koje im je prodavala ta najveća svjetska financijska kuća. Gubitak su, dakle, sanirali porezni obveznici, a Brown je Goldman Sachs optužio za 'moralni bankrot'.