NAPAD NA MERKOZY

Kako su se slizali Merkel i Sarkozy

07.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Otvorena podrška njemačke kancelarke Angele Merkel francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju u predizbornoj kampanji izazvala je vrlo negativne reakcije u njemačkim medijima, koji upozoravaju da se Njemačka 'miješa u unutarnju politiku druge države' te da 'Merkel igra opasnu igru'

Nekad je Angela Merkel bila 'la grosse' iliti 'debela', kako ju je u krugovima francuskog političkog vrha nazivao Nicolas Sarkozy. O velikoj ljubavi i poštovanju između aktualnih lidera Njemačke i Francuske nikad nije bilo riječi, pa su se anonimni izvori iz oba okružja uvijek trudili novinarima ispričati kako Merkel smatra Sarkozyja histeričnim, te joj opasno ide na živce, dok se iz Elizejske palače moglo čuti da njemačka kancelarka Sarkozyju nije ni čestitala na nedavnom rođenju djeteta. Ipak, sada Merkel više nije 'debela', nego je postala 'chere Angela' – najdraža Angela koja bi Sarkozyju trebala pomoći da pobjedi na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Njemački mediji su kolektivno bijesni na ponašanje kancelarke Merkel, koje smatraju neprimjerenim 'miješanjem u unutarnju politiku druge države', kako konstatira tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju, ističući da je riječ o 'prvom takvom slučaju u povijesti suvremene Njemačke'. (Podrška Ivi Sanaderu očito se više ne računa.)

Merkel ne želi primiti Hollandea

Der Spiegel zaključuje da se 'Merkel upustila u veliki rizik' jer nije sigurno da će njezina podrška uopće pomoći Sarkozyju, koji je daleko u anketama iza socijalističkog kandidata Francoisea Hollandea. 'On pak tjednima neuspješno pokušava dogovoriti kratki sastanak s Merkel', ističe Der Spiegel, pa dodaje da se 'Merkeličini ljudi upravo pokušavaju domisliti nekog diplomatskog razloga' za odbijanje sastanka. 'Merkeličin strah da izgubi pouzdanog Sarkozyja je očito velik jer bi socijalist Hollande mogao udružiti snage s talijanskim premijerom Marijem Montijem, kako bi Europu spasili kroz više investicija, euroobveznice i aktivniju Europsku centralnu banku, a ne samo pomoću rigorozne štednje', zaključuje Der Spiegel.

Ljevičarski Sueddeutsche Zeitung objavljuje pak tekst pod naslovom 'Ljubav u doba predizborne kampanje', u kojem se ističe kako će Merkel i Sarkozy nakon zajedničke sjednice njemačke i francuske vlade dati i zajednički televizijski intervju: 'Njemačka je tako postala tema broj jedan u francuskim predsjedničkim izborima, a koriste je i ljevica i desnica. Sarkozy koristi Njemačku kao primjer kako treba prodrmati okoštala strukture svoje zemlje.'

Opasna 'germanoforija'

No, upozorava Sueddeutsche Zeitung, 'takva germanoforija bi mogla u samosvjesnoj zemlji poput Francuske izazvati suprotnu reakciju', pa ne čudi da socijalistički kandidat Hollande kojeg Merkel prezire već izjavljuje da se 'Francuska potpuno podčinila Njemačkoj'. 'Napadati Njemačku sada znači napasti Sarkozyja', konstatira Sueddeutsche Zeitung.

Ni konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), koji većinom podržava Angelu Merkel, nije oduševljen 'što se inače suzdržana kancelarka snažno umiješala' u francusku predizbornu kampanju.

'Merkel bi se radovala Sarkozyjevoj pobjedi u svibnju, ali ne u prvoj liniji jer je uz nju ostao prijatelj iz Europske pučke stranke, nego zbog toga što bi teško dogovoreni fiskalni pakt za spas EU ostao nedirnut, za razliku od situacije u kojoj pobijedi socijalist Hollande', piše FAZ, koji dodaje i da je ponašanje Angele Merkel u ovom slučaju 'mnogo više od standardne podrške među politički srodnim strankama'.