LAŽNE INVALIDSKE MIROVINE

Kako su Rubala i Ostoić stvorili koruptivnu hobotnicu

28.05.2012 u 08:45

Bionic
Reading

Ivan Ostoić, varaždinski liječnik i vještak, i dr. Drago Rubala, bivši ravnatelj zagrebačkog HZMO-a te poznati radijski i televizijski voditelj emisija o narodnoj glazbi, mogli bi dobiti do tri godine zatvora za organizaciju hobotnice i primanje mita za sređivanje lažnih invalidskih mirovina

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, optužnica bi se trebala podignuti u narednih mjesec ili dva, a službeni rok za podizanje istječe u listopadu ove godine. Oni koji su mito davali najvjerojatnije će dobiti uvjetne kazne te su se obavezali vratiti protupravno stečen novac.

Hobotnica je u akciji, barem onoj obuhvaćenoj istragom, bila gotovo godinu dana, od kraja 2010. pa sve do listopada 2011. godine. U tom razdoblju, prema istražnom nalogu USKOK-a, trećeoptuženi Zoran Primorac nalazio je zainteresirane klijente, uzimao novac od njih, a onda bi se mozgovi operacije Ostoić i Rubala nalazili i proučavali dokumentaciju. Rubala je tada zahvaljujući vezi u Stručnom povjerenstvu za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti sređivao lažne mirovine. Povjerenstvo je bilo sastavljeno od tri člana, a kako su osumnjičene Nevia Buković i Vinka Luetić Herman bile dio hobotnice, svojim su glasovima osiguravale pozitivan ishod revizije.


Kako se posao širio, tako su mušterije pronalazili i Roman Slunjski i Ostoićeva supruga Dubravka Margareta. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, većina od oko 50 osoba obuhvaćenih istragom nagodila se s USKOK-om priznavši krivnju. Spis s iskazima Ivana Ostoića i Zorana Primorca te sažetkom prisluškivanja njihovih telefona otkriva dosad nepoznate detalje afere u HZMO-u.

Dragu Rubalu poznajem više od 30 godina, ali zadnjih sam ga deset godina viđao isključivo na sprovodima, rekao je Ivan Ostoić istražiteljima USKOK-a u studenome prošle godine. Objasnio je da je upao u financijske probleme pa je na jednom sastanku u Vrbovcu prihvatio Rubalin prijedlog da krenu u posao sređivanja nalaza revizije za lažne invalidske mirovine.

Ostoić je objasnio da je njegova supruga Dubravka Margareta Ostoić još 1988. kupila nekoliko desetaka konja koji su im počeli predstavljati financijsko opterećenje. Podizali su kredite, brak im je bio pred raspadom, a supruga u međuvremenu podigla još jedan kredit te se provodila ovrha, zbog čega je prijetila opasnost da dva jamca ostanu bez svojih stanova. Uz pomoć obitelji, kredit je otplatio, no to ga je dodatno zadužilo te je prihvatio Rubalin prijedlog.

Tako je i upoznao trećeosumnjičenog Zorana Primorca koji mu je u ured došao da bi mu se sredila lažna mirovina. 'S njegovim sam se roditeljima družio davne 1979. Kada je došao u moj ured, odmah sam ga prepoznao', pričao je Ostoić. Njegovu je dokumentaciju odnio Rubali koji mu je rekao da se mirovina može srediti za 1750 eura.

'Primorac nije imao novca, pa sam Rubali dao svoje eure. Nikad mi ih nije vratio', požalio se Ostoić i dodao da ga je nakon toga Primorac počeo posjećivati iz zahvalnosti, pa ga je uveo u društvo. 'Volim kartati belu, pa sam ga vodio da mi bude partner u kartanju, a bio mi je i vozač jer nije pio. S vremenom je od mene počeo posuđivati novac. Jednom me prije početka školske godine zamolio novac jer djeci mora kupiti stvari za školu', objasnio je Ostoić. Primorac je, naime, otac dvoje djece, dvaput se razvodio, a bio je i u zatvoru, pa mu je Ostoić pomagao. S vremenom mu je Primorac počeo donositi, tvrdi, dokumentaciju svojih poznanika i tako je sve počelo.

'Nikad ga nisam tražio da mi pronalazi klijente, on je to radio samoinicijativno', pravdao se Ostoić istražiteljima USKOK-a i dodao da se niti u jednom slučaju nije radilo o lažnoj dokumentaciji. Kad je objašnjavao ulogu supruge Dubravke Margarete Ostoić u aferi, rekao je da joj nikad nije otkrio što radi.