Ivan nekad piše

Kako su nekada izgledale igračke?

18.02.2013 u 09:55

Bionic
Reading

U Etnografskom muzeju u Zagrebu traje odlična izložba 'Svijet igračaka', vjerno ilustrirajući predmete za igru nekog ne tako davnog vremena

U moru ponude izložbi i događanja zagrebačkih muzeja i galerija, jučer sam se počastio jednom koja konceptom i sadržajem prilično odudara od uobičajenog te je lišena pretjeranih umjetničkih pretenzija, ali ostavlja veliki osmijeh na licu.

Bez puno halabuke i mašinerije PR-a, koji su u zadnje vrijeme neka zagrebačka umjetnička događanja, otvaranja i izložbe pretvorili u neizbježna trendseterska mjesta, u Etnografskom je muzeju krajem prošle godine otvorena izložba odnosno projekt 'Svijet igračaka'. U sklopu projekta, koji pod spomenutim nazivom traje do kraja svibnja, bit će postavljene čak četiri različite izložbe od kojih tri već traju, a jedna će biti otvorena s početkom proljeća.

Radi se o opsežnom projektu čiji je naglasak na predstavljanju poglavice tradicijskih igračaka iz dvadesetog stoljeća, osobito njegove sredine (s fokusom na domaćoj baštini), iz vremena podosta ranije nego li su sobe i srca djece zauzele neki sasvim novi predmeti naglašeno suvremenih tehnoloških i rodno određenih karakteristika.

Veliki dio izloženih eksponata 'nekim novim klincima' će izgledati smiješno, čudno, možda i nevjerojatno, a onim malo starijima neminovno će potaknuti valove nostalgije i reminiscenciju nad nekim (dosta) davnim vremenima.

Projekt je, kao što sam spomenuo, podijeljen na četiri različita segmenta, a od tri otvorena svakako je najzanimljiviji onaj najveći – kojim izložena priča o igračkama organizacijski i započinje u prizemlju Etnografskog muzeja – središnjom izložbom 'Dječje igračke iz hrvatske baštine'.

Edukativan, interaktivan, zabavan i za najmlađe adekvatno osmišljen postav ovog segmenta izložbe prezentira igračke iz hrvatske narodne baštine. Osim samih predmeta, postav daje na uvid i povijesni pregled načina izrade mnogih od prikazanih i legendarnih igračaka, valorizirajući vještine, načine izrade i obrte koji su do danas gotovo u potpunosti iščeznuli.

Dio postava nalazi se u fundusu muzeja i organizatori se nadaju da su na ovaj način barem uspjeli potaknuti svijest o dragocjenom segmentu narodnog stvaralaštva te popularizirati autohtono i domaće, čuvajući ga i zorno prezentirajući.

U posjetu izložbi nagledat ćete se svega, od nevjerojatno primarnih, ali beskrajno impresivnih drvenih rukotvorina (umanjenog namještaja, simplificiranih životinja...), preteča svega onog što se danas pretvorilo u jednu od najmoćnijih svjetskih mašinerija suvremenog kapitalizma, pa do predmeta čije verzije čak i danas tu i tamo nalaze svoje mjesto u škrinjama za igračke (vlakići, automobili, avioni...).

Bogatstvo kreativnosti, improvizacije i načina izrade predmeta koji su odgojili generacije djece vrlo vjerojatno će vas navesti da se uobičajeno zgražate nad suvremenim igračkama ili kompjutorskim alternativama istim, koje danas zaokupljaju 'slobodno' vrijeme tipičnog klinca. Bez obzira na to što na izložbu nisam išao u pratnji nekog djeteta, siguran sam da je najmlađima izuzetno zanimljiva, osobito zato što pred njihove oči, za razliku od mojih, stavlja predmete i prikaze koji im vrlo vjerojatno ne znače baš ništa.

Upravo zato ova izložba za ciljanu publiku zapravo ima sve građane, od onih najmlađih kojima igra može biti baš sve, pa izgled ili starost igračke nije presudna, preko onih malo starijih klinaca kojima će vjerojatno biti najzanimljivija činjenica kakvim su se sve 'glupostima' igrali njihovi očevi ili bake, pa do svih onih koji se dobro sjećaju, znaju s fotografija ili su baš odrasli uz neke od izloženih predmeta.

Prirodni materijali, vesele boje, zaigran postav, jednostavna signalizacija i priča koja, osim zabavne, primarno ima edukativnu i tradicijsku vrijednost, malo će koga ostaviti bez barem jedne reakcije oduševljenja.

Osim spomenutog presjeka povijesti igračaka u Hrvata kroz 20. stoljeće, u nešto manjem obujmu na izložbi 'Iz svijeta igračaka' predstavljeni su plišani medvjedići, minijaturni vojnici, babuške, vlakovi, kućice te raznorazni drveni elementi, legendarne i prepoznatljive dječje igračke iz prošlog stoljeća iz gotovo čitave Europe.

Treći dio izložbe – 'Poljske tradicijske igračke' daje na uvid samo dio od ogromne kolekcije fundusa Muzeja igračaka i igre iz poljskog grada Kielca.

Uglavnom, za razbijanje već prilično neizdrživog zagrebačkog sivila, ovoga tjedna prošečite se do Etnografskog muzeja s djetetom, nećakom, prijateljevim malim, rođakom, a možda najbolje - sami. Neka vesela energija nakon izlaska s izložbe je zajamčena.

Više o izložbi pogledajte ovdje.