EKIPA S OPTUŽNICAMA

Kako su junaci koruptivnih afera pomeli konkurenciju

23.05.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Optužnice, poodmakli sudski procesi, golemi dugovi… Sve to nije omelo nekolicinu političara da izađu i na ove lokalne izbore. Sve navedeno još manje smeta hrvatskim glasačima, koji su svojim glasovima omogućili trijumf kandidatima sa sudskim procesima na plećima, poput Milana Bandića, koji je osvojio najveći broj glasova u Zagrebu, Ivana Čehoka u Varaždinu i Ivice Kirina u Virovitici

Čehok je bio u pravu - tri sudska postupka nisu mu nimalo naštetila

Možda je sve najviše iznenadio odličan rezultat Ivana Čehoka koji se kandidirao za gradonačelnika Varaždina. Osvojio je 42 posto glasova te u drugi krug ulazi s kandidatom SDP-a i HNS-a Alenom Kišićem. Upravo su procesi koji se vode protiv Čehoka i koji su vezani upravo uz njegovo prijašnje upravljanje gradom bili glavni Kišićevi argumenti protiv suparnika u kampanji.

'Ivan Čehok nije podnio ostavku na mjesto gradonačelnika iz moralnih razloga, već kako bi izbjegao zatvor', grmio je Kišić prije izbora.

Protiv izglednoga varaždinskog gradonačelnika vode se tri postupka. Tereti ga se da je s Davorom Pataftom i drugima zlouporabio položaj i ovlasti te je potpisao ugovor o interventnom odvozu otpada iz Brezja, čime je oštetio Varaždin za 31,5 milijuna kuna.

Osim toga, tereti ga se da je u ime Varaždina potpisivao štetne ugovore kojima se pogodovalo tvrtkama Zagorje i Zagorje-Tehnobeton, a čime mu je počinjena šteta od 6,1 milijun kuna.

U trećem postupku tereti ga se za zamjenu zemljišta između Parkova i Varaždina, pri čemu je grad oštećen za 6,3 milijuna kuna.

Unatoč tome, Čehok je bio uvjeren da mu postupci neće biti teret u izbornoj utrci. I imao je pravo.

Bandić izgubio dio glasača, no ne zbog afera

Činjenica da je neko vrijeme proveo u pritvoru i da se sumnja da je suodgovoran za nezakonitosti teške desetke milijuna kuna u aferi Agram i slučaju Štandovi nije previše naštetila Milanu Bandiću. U nedjelju je osvojio nešto više od 30 posto glasova u utrci za gradonačelnika Zagreba. Postotak podrške  manji je nego prethodnih godina, no ne zbog navedene afere, već zbog činjenice da je prvi put imao jake protukandidatkinje.

Podsjetimo, Bandić je u slučaju Štandovi optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući štandove na kojima su prikupljani potpisi za referendum o braku.

Afera Agram puno je ozbiljnija. Optužnica protiv zagrebačkoga gradonačelnika i njegovih suradnika te 'poslovnih partnera' teška je više od 25 milijuna kuna.

U optuženičkoj piramidi nakon Bandića je cijela hobotnica šefova podružnica Holdinga, raznih pročelnika Bandićevih stručnih službi te sumnjivih poduzetnika. U optužnici koja zbog manevara njegovih odvjetnika još nije potvrđena, kao ni ona u aferi Štandovi, sumnjiči ga se, među ostalim, za malverzacije pri financiranju predsjedničke kampanje.

Fimi media? Ne smeta Kirinu, ne smeta ni glasačima

Činjenica da je umočen u kraljicu afera Fimi mediju nije Ivicu Kirina iz HDZ-a spriječila da se kandidira za virovitičkog gradonačelnika. Nije to smetalo ni njegovim sugrađanima koji su mu dali čak 60 posto glasova.

Njegov pak kolega iz Zadra Božidar Kalmeta nije bio te sreće. Odustao je od kandidature zbog pritisaka unutar stranke nakon optužbi za koruptivne radnje.

HNS-ova popularnog gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića u novoj kandidaturi omelo je donošenje zakona, popularno nazvanog lex Vlahušić, koji onemogućava osobama s pravomoćnim presudama da se kandidiraju.

Jambine masline, suša i Klek

Ni HSS-ov kandidat za gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrić Jambo nije smatrao da bi ga nekakve pravosudne 'trice' mogle omesti da ponovno zatraži povjerenje Metkovaca. Ipak, za razliku od navedenih, ostvario je loš rezultat osvojivši tek 11 posto glasova.

Jambu je 2015. potvrđena optužnica u kojoj ga se tereti da je gradskim novcem dok je bio gradonačelnik kupio sadnice maslina i to od tvrtke svoje supruge, a dijelio ih je u kampanji, te je iz gradske kase platio hodočašće HSS-ovaca u Mariju Bistricu.

Potvrđene su i optužnice u slučaju Suša i Klek. U prvoj ga se tereti da je zadržao nekoliko milijuna kuna koji su trebali biti isplaćeni lokalnom stanovništvu kao naknada štete zbog suše. U aferi Klek riječ je o malverzacijama tijekom prodaje istoimenog turističkog naselja.