PRESLIČNI

Kako su Fico i Trump povećali zbrku oko Slovenije i Slovačke

16.03.2018 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon što su u istom tjednu ostavke podnijeli slovački premijer Robert Fico i slovenski premijer Miro Cerar samo su povećali zbrku kod mnogih koji ne razlikuju ove dvije zemlje, piše BBC

Slovački premijer Fico podnio je ostavku nakon skandala što je uslijedio zbog ubojstva novinara koji je pisao o korupciji u državnom vrhu dok je slovenski premijer Cerar podnio ostavku nakon što je sud zaustavio veliko ulaganje u željeznicu za koje se zalagala njegova vlada.

Međutim, kako navodi BBC, ove dvije europske zemlje brkaju od njihova stvaranja početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Brzom pretragom interneta otkrit ćete na desetke objava na društvenim mrežama u kojima se navodi da je američka prva dama Melania Trump. BBC tako otkriva svima koji ne znaju da je Melania rođena u Sevnici u Sloveniji, a da je bivša Trumpova supruga Ivana rođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj, što izaziva zabune.

>>> Uzdrmana Dežela: Što se krije iza Cerarove političke šok-terapije?

Zbog prokletstva koje ih prati često se na natjecanjima događa da se zavijori pogrešna zastava ili pusti pogrešna himna. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u hokeju u Njemačkoj bijesni slovački navijači su slovensku himnu utišavali glasnim negodovanjem i zviždanjem. Kasnije su se organizatori pravdali da je pogrešna himna puštena zbog 'tehničkih problema'. Konfuzija oko ove dvije zemlje nije ništa novo, nastavlja se u tekstu BBC-a. Već je legendarna priča o tome kako je dvije zemlje pobrkao nekadašnji američki predsjednik George W. Bush.

  • +9
Melania Trump je Slovenka dok je bivša Donaldova supruga Ivana rođena u tadašnjoj Čehoslovačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Govorio je o sastanku sa slovačkim ministrom vanjskih poslova, a zapravo je mislio na Slovenca. Čak ih je i Silvio Berlusconi, nekadašnji premijer Italije, zemlje koja graniči sa Slovenijom, uspio pobrkati. Slovenskog premijera Antona Ropa predstavio je kao Slovaka. 'Bilo je to vrlo čudno i zamolili smo novinare da to ne spominju u svojim izvještajima', priznao je Rop kasnije.

Pogreške se tako često događaju da su slovenski i slovački veleposlanici u Londonu čak organizirali događanje pod egidom 'Razlikovati Sloveniju i Slovačku'. BBC navodi da je urbani mit, iako priznaju da priča nije posve istinita, to da se slovački i slovenski dužnosnici iz ambasada u Washingtonu susreću jednom mjesečno kako bi razmijenili pogrešno odaslane mailove.

Navodno priča ima korijene u stvarnom komentaru jednog slovenskog veleposlanika za New York Times na ovu temu još 2004. godine. Uglavnom mnogi brkaju ove dvije zemlje jer imaju slična imena, zastave i povijest. Zbrku povećava i činjenica da Slovačka sebe naziva Slovenska Republika dok je službeni naziv Slovenije - Republika Slovenija. Jezike im je još teže razlikovati u materinjoj verziji – jedan je slovenčina, a drugi slovenščina. Potom se navodi da zemlje nisu ni susjedi i da su nastale raspadom bivših komunističkih višenacionalnih državnih tvorevina, ali mi sve to znamo...

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju