ŽIVOT NA GRANICI ZAGREBA I VELIKE GORICE

Kako su Bandić i Barišić prvašićima zagorčali polazak u školu

03.03.2017 u 10:33

Bionic
Reading

Dok mnogi roditelji u Hrvatskoj s nestrpljenjem iščekuju da njihovi upravo upisani prvašići na jesen sjednu u školske klupe, petnaestak obitelji iz zagrebačkog naselja Veliko Polje ostalo je šokirano kada su shvatili da će zbog besmislenih prepucavanja gradova Zagreba i Velike Gorice njihova djeca doslovno završiti na ulici. Za dvadeset i dvoje djece osnovna škola u koju idu osigurat će produljeni boravak, a 15 šestogodišnjaka nakon nastave izbacit će na cestu - jer žive s pogrešne strane Velikopoljske ulice

Naime, škola u Velikoj Mlaci u koju su sva djeca upisana administrativno pripada Velikoj Gorici. Taj je grad za dvadeset i dvoje djece sa svojeg područja, čiji su roditelji tražili produljeni boravak, osigurao nastavnika koji će ostati s prvašićima do pet sati popodne, kada im se roditelji vrate s posla. U istu školu upisuju se i djeca iz Velikog Polja, naselja koje samo druga strana Velikopoljske ulice dijeli od Mlake. No Veliko Polje dio je Grada Zagreba. Petnaestero djece čiji roditelji također rade i nemaju rodbine koja bi ih čuvala imaju adresu s pogrešne strane ceste pa neće dobiti tu povlasticu - budući da ju odbijaju platiti Velika Gorica i Grad Zagreb, a pravila ne dopuštaju roditeljima da sami plate učitelja.

O tom problemu roditelji su obaviješteni tek krajem ovog tjedna, iako su ih prethodno uvjeravali da će im djeca imati osiguran dnevni boravak. Zbog toga više ne mogu ni pokušati prebaciti svoju djecu u neku od zagrebačkih škola, u kojima je to pravo, kao i u cijeloj zemlji, uobičajeno.

'Očajna sam i ne znam što da radim. Slutila sam da bi se ovako nešto moglo dogoditi i tražila sam da upišem dijete u neku od škola u Novom Zagrebu, čiji je dio i Veliko Polje. Ali rečeno nam je da je naše upisno područje Osnovna škola Velika Mlaka i da se moramo  upisati u nju', govori za tportal majka jednog prvašića, moleći da joj ne navodimo ime.

'Nakon ovog naprosto ne znam što učiniti. Suprug i ja radimo do pet popodne i nemamo kome ostaviti djecu. Gorica ne želi plaćati za našu djecu, a Grad Zagreb, kojem plaćamo prirez, svima je osigurao produljeni boravak osim nama. Sada imam dvije opcije - dijete od šest godina pustiti da samo nakon škole ide kući, što je protuzakonito i opasno, ili dati otkaz da ga mogu pokupiti u podne, kada završava škola. Raditi samo zato da bih cijelu plaću dala nekome da mi čuva dijete je besmisleno', zaključuje ona.

'Ovo je čista diskriminacija. Neshvatljivo je da ne žele primiti tu djecu u dnevni boravak i siguran sam da će se usput iznaći neko rješenje', govori Frane Knezović, predsjednik Mjesnog odbora Veliko Polje, te je među roditeljima organizirao peticiju za primanje sve djece u dnevni boravak, a namjerava je uručiti objema stranama - goričkoj i zagrebačkoj.

Ravnateljica Osnovne škole Velika Mlaka Đurđa Ivičar-Felja uporno je slala dopise i u Zagreb i u Veliku Goricu, ali, čini se, uzalud.

Nemoćna da učini išta, roditeljima je naprosto pročitala što su joj odgovorili jedni i drugi. A odgovori su, kažu nam roditelji, zvučali kao politički pamfleti.

'Poštovana ravnateljice, zaprimili smo vašu molbu za otvaranje produljenog boravka za učenike s upisnog područja Zagreba iz Velikog Polja te smo je s pozornošću razmotrili. Ističemo da škole u Zagrebu pohađaju učenici s drugih upisnih područja. Međutim, mi nikada nismo pravili razliku među učenicima, pa očekujemo stoga da Velika Gorica preuzme financiranje produljenog boravka učenika s upisnog područja Zagreba, odnosno Velikog Polja. Tako će učiniti ono što Gradska uprava Zagreba čini za učenike s drugih upisnih područja', stoji u dopisu zagrebačkog pročelnika za obrazovanje Ivice Lovrića.

Ravnateljica je taj dopis odmah faksirala Zvonku Kuniću, pročelniku za upravne djelatnosti Velike Gorice. No on je rekao da nije obavezan napraviti to što Lovrić traži jer je to 'šira javna potreba'.

Ako Gorica i Zagreb ne žele platiti još jednog učitelja za njihovu djecu, roditelji bi ga i sami platili, ali to je nemoguće. Pravila su rigidna - na jednog učitelja smije se primiti najviše 28 učenika. Prijavljeno ih je 37, što znači da su školi potrebna dva učitelja.

Iako Velika Gorica formalno ima pravo odbiti plaćati za djecu koja nisu iz njihova grada, Zagreb je kroz Program javnih potreba u osnovnom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2015. predvidio i plaćanje za zagrebačku djecu u drugim upisnim područjima. No u slučaju djece iz Velikog Polja - naprosto se to ne želi učiniti.

Ako se gradovi ne dogovore i omoguće svoj djeci koja će dijeliti školske klupe da borave u školi dok im majke i očevi ne završe s poslom, ogorčeni roditelji spremaju se podići tužbu zbog diskriminacije.

'Moje šestogodišnje dijete neće samo kilometrima pješačiti kući bez nadzora, niti ja namjeravam dati otkaz da bih ga mogla uzeti u podne. Neka se gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izvole dogovoriti, jer ovdje su u pitanju djeca a ne krumpiri', zaključuje ogorčena majka.