SVE VIŠE HRVATA DOŽIVLJAVA STOTU

Kako stogodišnjaci mogu pomoći hrvatskom gospodarstvu

10.03.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Broj osoba starijih od stotinu godina unatrag deset godina porastao je za 50 posto. Stručnjaci smatraju da je to još jedna šansa za unapređenje hrvatskog turizma. Naime, sastavni dio turističke ponude trebali bi biti i zdravstveni programi koji produljuju život starijim Europljanima, izjavila je za Novi list Spomenka Tomek Roksandić, voditeljica Referentnog centra za zaštitu zdravlja starijih osoba

Daleko smo od Japana, ali doživjeti stotu u Hrvatskoj sve je lakše. Popisom stanovništva 2011. prebrojen je na području Hrvatske 2.201 stogodišnjak, za čak 51,2 posto više nego 2001. godine. U kategoriji stogodišnjaka, ili dugovječnih osoba u dobi od 95 do 106 godina, prije dvije godine bilo je 1.719 žena i 482 muške osobe. Premda su žene konstantno dugovječnije od muškaraca, veći je porast stogodišnjaka zabilježen upravo u muškoj populaciji, za 49,2 posto.

Najviše stogodišnjaka

Grad Zagreb - 480
Splitsko-dalmatinska županija -320

Primorsko-goranska županija - 220

Hrvatska u tom pogledu nije izoliran slučaj: u klubu osoba starijih od 100 godina moglo bi se, procjenjuju demografi, do 2050. godine naći gotovo šest milijuna ljudi. Broj stogodišnjaka u svijetu narastao je od nekoliko tisuća, koliko ih je bilo sredinom 20. stoljeća, na više od 300.000, a najveća je koncentracija dugovječnih u Japanu i SAD-u. Stogodišnjaci su skupina čiji broj u populaciji najbrže raste, a procjenjuje se da će njihov broj u svijetu do sredine 21. stoljeća narasti za čak 20 puta, čime će postati najbrže rastući dio populacije. Hoće li prema toj računici u Hrvatskoj 2050. godine živjeti gotovo 45.000 stogodišnjaka, stručnjaci nisu izračunali, piše Novi list

'Projekcije nisu rađene, ali je činjenica da pratimo trend Zapadne Europe u rastu broja starijih osoba, pa se očekuje da ćemo do 2030. godine, kao i zapadnoeuropske države, imati udio osoba starijih od 65 godina veći od 30 posto. Drugim riječima, svaka treća osoba, a u nekim krajevima i svaka druga, bit će starija od 65', računa Spomenka Tomek Roksandić, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravlja starijih osoba – Centra za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Porast broja stogodišnjaka, smatraju u Referentnom centru, Hrvatska bi trebala iskoristiti u razvoju zdravstvenog turizma, a brend bi, kažu, mogla biti najdugovječnija Hrvatica rođena u 18. stoljeću, Jela Ljubičić, koja je doživjela 115 godina.