HAKIRANJE ŽIVOTA

Kako smanjiti potrošnju goriva?

26.06.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Stvarna potrošnja goriva nikada neće odgovarati onoj navedenoj u prospektu vašeg automobila, međutim redovitim servisom i pažljivom vožnjom potrošnju možete smanjiti do 30 posto

Istinska želja većine vozača je automobil koji malo troši. Ok, ako ne može malo, onda barem manje. Svima nam se čini da auti koji troše 10 litara troše užasno puno, iako je to prije svega rezultat brutalnog marketinga proizvođača koji na oglase navode potrošnju od 5 litara na stotinu kilometara. No kako je sigurno da su tu brojku neki od njih i izmjerili, važno je znati da proizvođači brojke o potrošnji goriva dobivaju u idealnim uvjetima, s idealno napumpanim gumama i na zatvorenim prometnicama. Dakle, brojke koje čitate u prospektu svojeg automobila možete - zaboraviti. Kao i uvijek, život je jedno, a statistika je nešto drugo. Ipak, gotovo je svaki automobil moguće dovesti do toga da troši manje goriva, a time vam ostavlja više novca u džepu. Štoviše, teorijski se potrošnja može smanjiti i do 30 posto. No molimo vas da ne očekujete čuda, ipak je to samo teorija.

Kako, zašto?
Osnovni korak u smanjenju potrošnje, bez obzira je li riječ o dizelašu ili benzincu, je njegova ispravnost, odnosno redovito i pravilno održavanje. Naravno, prije svega zamjena istrošenih i onečišćenih dijelova, poput filtera zraka i goriva, koji u neispravnom stanju mogu povećati potrošnju goriva i do 10 posto. Kod starijih motora dodatnih četiri posto možete uštedjeti ako provjerite kako su podešeni – stupanj kompresije, karburator, itd. Jedna od važnijih stavki prilikom smanjivanja potrošnje su gume. Ako su stare i istrošene, potrošnja raste, a ako još pritom nisu pravilno napumpane, potrošnja raste još i više. Zato svakih 14 dana obavezno provjerite i po potrebi prilagodite pritisak zraka u gumama. Dovoljno je, naime, da vam je samo jedna guma nepravilno napumpana da vam potrošnja goriva poraste za čak 4 posto.


Ona kolekcija starih DVD-a i stripova koju nonšalantno vozite u prtljažniku također nije dobra ideja. Naime, izvadite nepotreban teret iz prtljažnika automobila jer svakih dodatnih 50 kilograma narušava ekonomičnost za 1 do 2 posto. Tu je i vaš Thule koji vozite kako bi svi vidjeli da ste si u ovoj situaciji mogli priuštiti skijanje? Krivo. Aerodinamika značajno utječe na potrošnju - što je veći otpor zraka, veća je energija potrebna za kretanje i troši se više goriva. Zato skinite kovčege i krovne nosače te zatvorite prozore i otvore na krovu. Možda te izmjene ne smatrate suviše bitnima, no do 50 posto snage motora automobila otpada na njegovo svladavanje otpora zraka. Kad ste pripremili auto za vožnju, krenite, ali motor zagrijavajte isključivo u vožnji te ga prilikom prvog pokretanja ne ostavljajte da radi u praznom hodu. Osim što smanjuje potrošnju goriva, pravilan način prvog zagrijavanja ujedno osigurava ravnomjerno zagrijavanje svih pokretnih dijelova motora. Dakle, pušenje prve jutarnje cigarete dok se auto ugrije nije dobro.

Pametna vožnja
Najveća ušteda prilikom vožnje ostvaruje se ako usporite. Vozite li brzinom od 100 kilometara na sat, ubrzanjem za svakih dodatnih 10 kilometara povećavate potrošnju goriva za čak 10 posto. Silovanje automobila nije dobro - vozite fluidno, sa semafora krenite bez trzaja te pažljivo ubrzavajte bez naglih i često nepotrebnih pritisaka papučice gasa. Pripazite i da ste u pravilnom stupnju prijenosa, odnosno da ste radije u višoj, nego nižoj brzini. Pritom ne mislimo da vozite 20 kilometara na sat u petom stupnju prijenosa, već samo da ne pretjerujete s okretajima motora. Klima-uređaji, sustavi za odleđivanje stakla, grijanje sjedala i slično također troše gorivo. Kad nije nužno, isključite ih. Ako imate tempomat, koristite ga kad god možete, posebice prilikom vožnje autocestom. Posljednje, vjerojatno i najteže za učiniti je – klonite se gužvi, ako je ikako moguće. Probajte bar nekoliko naših savjeta i sigurni smo da će vam novčanik biti zahvalan.