biogenova konferencija

Majka svih superširitelja: Kako se virusom koji se u veljači pojavio na skupu farmaceuta u Bostonu do jeseni zarazilo 300.000 ljudi

17.12.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Prvobitno se smatralo da je na konferenciji farmaceutske kompanije Biogen u veljači zaraženo 99 ljudi. Slučaj po slučaj i krajem listopada strahovalo se da je broj zaraženih narastao na 300.000

Prošlog proljeća, kad je otkriveno da je na dvodnevnoj konferenciji koju je farmaceutska tvrtka Biogen u veljači održala u Cambridgeu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts, koronavirus zarazio 99 ljudi, u svakodnevnu je upotrebu ušao i izraz 'superširitelj'.

Ekspresno širenje

Nova analiza događanja u bostonskom hotelu zaključila je da su se sojevi koronavirusa s konferencije proširili širom svijeta, zarazivši do listopada najmanje 245.000 Amerikanaca, možda i 300.000 njih.

Sojevi virusa proširili su se u najmanje 29 država; pronađeni su u Australiji, Švedskoj i Slovačkoj. Iz prostorije prepune korporativnih biotehnologa došli su sve do bostonskih skloništa za beskućnike. A koliko je ljudi usmrtio ovaj soj virusa, ne može se pouzdano procijeniti.

Časopis Science objavio je analizu u kojoj je sudjelovalo više od 50 genetičara koji su istražili uzorke 28 sudionika godišnje konferencije, održane 26. i 27. veljače u hotelu Marriott.

U to je doba u Sjedinjenim Američkim Državama bilo potvrđeno samo 30 zaraza koronavirusom, prema podacima koje je prikupio The New York Times. U Italiji je u to vrijeme zabilježen prvi smrtni slučaj. Mjesec ranije kineske su vlasti u karantenu stavile 11 milijuna stanovnika Wuhana.

I dok su mnoge kompanije iz opreza otkazivale međunarodne skupove, Biogen je okupio 175 šefova odjela, uključujući dužnosnike iz Italije, Švicarske i Njemačke. Nakon nekoliko dana neki od njih su se razboljeli.

Analizom 28 slučajeva utvrđeno je da su svi oni bili zaraženi istim sojem koronavirusa C2416T, dotad neviđenim u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedini poznati slučajevi soja koji je prethodio Biogenovoj konferenciji uključivali su dva francuska pacijenta, stara 87 i 88 godina.

'Mutacija je nastala početkom ili sredinom veljače', rekao je dr. Jacob E. Lemieux, specijalist za zarazne bolesti u općoj bolnici Massachusetts i istraživač na Institutu Broad. 'Mislimo da je riječ o uvozu virusa, usko povezanim sa širenjem zaraze na konferenciji.'

To otkriće i neki drugi pokazatelji omogućili su istraživačima da prate ovaj soj koronavirusa po cijeloj zemlji, pa čak i svijetu.

Do svibnja je procijenjeno da je između 44.000 i 56.000 poznatih slučajeva Covida-19 izravno povezano s Biogenovom konferencijom. Oko 40 posto zaraženih bilo je iz Bostona, ali sudionici konferencije prenijeli su soj C2416T širom zemlje, do Indiane, Floride, Sjeverne Karoline i možda još negdje drugdje.

Svježi podaci uključeni u trenutnu analizu povećali su procjenu na najmanje 245.000, možda i 300.000 slučajeva u 29 država. Istraživači su procijenili da je bostonski soj virusa odgovoran za 1,9 posto svih poznatih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama do listopada.

Massachusetts više nije bio središte izbijanja epidemije iako je ondje virusni soj i dalje bio široko rasprostranjen. Istraživači su procijenili da se oko 30 posto svih slučajeva povezanih sa sastankom u Bostonu dogodilo na Floridi. Znanstvenici nemaju objašnjenje za to.

Mjesec dana nakon konferencije virus se pojavio u skloništima za beskućnike u okolici Bostona. Testovima je otkriveno 14 sojeva koronavirusa; četiri su bila povezana sa superširiteljima, a dva s konferencijom.

'Iz toga bi lekciju trebali izvući svi koji se ležerno odnose prema pandemiji', upozorava dr. Lemieux. 'Svi smo mi toliko povezani da ne razmišljamo o vezama i odnosima koje imamo.'

Do danas nije poznato kako je virus uopće ušao na konferenciju. Je li ga donio neki sudionik ili je već bio ondje pa se samo proširio u masi?

Odgovor kompanije

Biogen se, razumljivo, našao na udaru kritika zbog održavanja međunarodne konferencije u vrijeme u kojem je pandemija kucala na američka vrata. Umjesto da ih dvaput zaključaju, oni su ih širom otvorili i evo što se dogodilo. Tvrtka se branila time da je odlučila održati konferenciju temeljem informacija kojima je raspolagala u tom trenutku. No netom objavljena studija pokazala je koliko je ta odluka bila pogrešna.

Najveća je ironija u tome što je baš velika farmaceutska tvrtka bila odgovorna za najveći dokumentirani slučaj superširenja virusa, zaključuje The New York Times.