PRILAGODBA EUROPSKOJ PRAKSI

Kako se u Hrvatskoj barata s opasnim kemikalijama?

13.09.2012 u 13:26

Bionic
Reading

Dvije je godine trajao projekt financiran iz europskih fondova kako bi se pojačao pravni okvir i institucionalna infrastruktura za zaštitu od opasnih kemikalija. Projekt je uspješno okončan, no praksa je nešto drukčija - Hrvatska nema riješeno odlagalište opasnog kemijskog otpada

Ovim su projektom definirani pravni okviri unutar kojih su industrijske grane dužne pridržavati. Uredba REACH nalaže hrvatskim poduzetnicima koji uvoze, proizvode, prodaju ili izvoze kemikalije da do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja sljedeće godine moraju u potpunosti uskladiti svoje poslovanje s tom uredbom. Veliki industrijski objekti koji skladište ili proizvode kemikalije moraju napraviti procjenu rizika, dostaviti izvješće o sigurnosti, provoditi simulacije mogućih scenarija nesreća.

Projekt je objedinio sve institucije u Hrvatskoj koje se bave ovom problematikom te je osnovan i Forum kemijske sigurnosti koji obuhvaća stručnjake, inspektore te predstavnike državnih institucija. 'Ovaj će nam projekt pomoći da skorim ulaskom u EU imamo još učinkovitiji nadzor u području sigurnosti te zaštiti života i zdravlja ljudi te materijalnih dobara. Svjesni smo posljedica takvih velikih nesreća te smo prepoznali važnost njihova sprečavanja. Svaka kuna uložena u preventivu višestruka je ušteda u odnosu na moguće otklanjanje nastale štete', rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.


Na predstavljanju okončanja projekta nije bilo riječi o dosadašnjoj hrvatskoj praksi kao niti o baratanju kemijskim otpadom. Hrvatska kemijski otpad izvozi, što je, doznajemo od ministra Zmajlovića, puno skuplje od gradnje postrojenja u Hrvatskoj. No Hrvatska postrojenje za termičku obradu kemikalija i dalje nema. Zmajlović kaže kako su po tom pitanju otvorena sredstva Europske unije te kako se nada da će to biti riješeno za nekoliko godina.

Dodaje da je na primjeru osiguranja postrojenja Dine tijekom nedavnog štrajka radnika i napuštanja pogona, pokazana dobra praksa. Naime, u toj rizičnoj situaciji državne institucije poduzele sve da smanje rizik od kemijske nesreće, na terenu su bili inspektori i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren izrazio je zadovoljstvo, jer je riječ o završetku jednog od kompleksnijih projekata u pretpristupnom razdoblju. 'Kemikalije su svuda i sastavni su dio našeg svakodnevnog života i mi ih trebamo ikako kemijsku industriju mnogi smatraju opasnom i prljavom', rekao je Vandoren.