BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA

Kako se stažira u europskim zemljama?

12.04.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Tragom bure u javnosti koja se podignula zbog prijedloga ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji smatra da bi kao mjeru poticanja zapošljavanja kod mladih trebalo uvesti volontiranje dvije godine uz naknadu od 1.600 kuna, kako bi stekli radno iskustvo i kasnije se lakše zaposlili, istražili smo kako se stažira u europskim zemljama

Prema deskriptivnim izvješćima EUROSTAT-a za 2010. godinu, europske zemlje koje imaju mjere aktivne politike zapošljavanja ekvivalentne stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa su Austrija (ustanove i poslodavci koji primaju stažiste dobivaju pomoć Zavoda za zapošljavanje), Njemačka (džeparac za vrijeme stažiranja), Finska, Francuska, Italija, Portugal, Malta (nije isključivo za mlade, naknada iznosi 80 posto minimalne plaće koju u potpunosti pokriva Zavod), Luksemburg i Slovenija.
Naknada koju osobe primaju nije navedena u iznosima, ali se radi uglavnom o nastavku naknade za nezaposlenost ili nekoj vrsti novčane pomoći ili džeparca za vrijeme stažiranja.

Austrija

Austrijski zavod za zapošljavanje dodjeljuje financijsku potporu poduzećima i obrazovnim ustanovama koji zapošljavaju ili osposobljavaju stažiste. Potpora za poduzeća iznosi do 400 eura mjesečno, a za obrazovne ustanove do 453 eura mjesečno. Stažiranje može trajati do tri godine te se iznos potpore smanjuje s godinama (prva godina 400 eura, druga 200 i treća 100 eura). Ukoliko se radi o posebnim skupinama (mlade žene, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada), iznos potpore može biti veći.

Francuska

Ciljana skupina su mlade osobe od 16 do 25 godina starosti, često bez ili s niskom razinom stečenih kvalifikacija. Stažiranje traje od jedne do tri godine, s ciljem stjecanja priznate kvalifikacije ili diplome, a sadrži minimalno 400 sati godišnje nastave i rad uz mentora. Polaznik se smatra zaposlenikom te prima naknadu plaće izračunatu na osnovi dobi, evaluacije tijekom osposobljavanja, a prema osnovici za minimalnu plaću. Država pokriva sva socijalna davanja. Od 2005. poslodavac može ostvariti određene porezne olakšice do maksimalno 2.200 eura. Tvrtke s manje od 50 zaposlenika mogu ostvariti financijsku potporu od 1.800 eura ako zaposle više pripravnika tj. polaznika stručnog osposobljavanja.

Njemačka

Mjera je namijenjena mladim osobama u nepovoljnom položaju na tržištu rada, koje su završile obvezno školovanje, no nemaju radnog iskustva te im se dodjeljuju sredstva za potporu pri stručnom osposobljavanju za rad, što se financira iz sredstava ESF-a. Osoba ostvaruje plaću koja se izračunava prema stvarnom trošku tog osposobljavanja te prosječnom prihodu za to zanimanje, a zdravstveno je osigurana preko roditelja. Mjera traje 12 mjeseci.

Slovenija

Ciljana skupina za primjenu mjere su studenti pred diplomom ili oni koji su nedavno diplomirali, a mjera traje 12 mjeseci. Poslodavci kod kojih se obavlja stručno osposobljavanje biraju se preko javnog natječaja, tako se u Sloveniji provodi većina mjera – obrazovanje, javni rad - pa to nije neki izuzetak. Mjera se financira iz državnog proračuna i ESF-a.