KAD KUTIJA DOLETI HELIKOPTEROM

Kako se birao ruski predsjednik u sibirskoj tajgi

Bionic
Reading

Pa neka sada netko kaže da ruske vlasti nisu zainteresirane za razvoj demokracije… Proteklih mjeseci pretrpjele su vrlo teške i često osnovane kritike da su falsificirale izbore, izigrale građanska prava mnogih svojih stanovnika i ismijale volju pojedinca da dođe do birališta

No na rubovima znanog nam svijeta i Rusije kao najveće zemlje tog svijeta, proteklog vikenda helikopteri su letjeli tri dana i potrošili 16 tisuća litara goriva da bi se 37 žitelja iz zabačenog kraja sibirske zemlje Jakutije (Republike Sahe) moglo osjećati punopravnim građanima Ruske Federacije.

Tomponski ulus na istoku Jakutije površinom je velik skoro kao Hrvatska, ali u njemu živi tek oko 14 tisuća ljudi. Izlaznost na tamošnjim biralištima uvelike ovisi o tome koliko su daleko domaći jeleni zašli u tajgu na ispašu. Pripadnike domorodačkih nomadskih naroda nekad nema smisla tražiti ni helikopterima.

Članovi glasačkog odbora helikopterima dovoze biračke kutije čuvarima jelenskih krda koji uz kutiju obično dobiju i nekoliko stotina kilograma brašna godišnje pomoći. Reporteri časopisa Ogonjok ne otkrivaju podrobnije kako je izgledalo njihovo glasanje – spominju tek jednog gospodina koji je ispričao da je glasao za Vladimira Putina poželjevši 'da sve ostane mirno kao i dosad'.

Usprkos golemim dimenzijama, prometnoj nepovezanosti i oštrim klimatskim uvjetima, odaziv birača na izbore u cijeloj Jakutiji službeno je bio čak 75 posto. Putin je dobio 69,5 posto glasova, a drugi je bio komunist Gennadij Zjuganov sa 14,4 posto.