HAKIRANJE ŽIVOTA

Kako preživjeti sa Symbianom

01.03.2011 u 11:20

Bionic
Reading

Iako pametnih telefona pod nekoć moćnim Symbianom ima sve manje, ova u posljednje vrijeme potpuno zapostavljena platforma ipak još uvijek zauzima respektabilan udio na tržištu. Istražili smo stoga koje sve korisne aplikacije postoje za ove pametne telefone pod S60v5 sučeljem

Koliko god je u nas iPhone postao svojevrstan statusni simbol, a mobiteli bazirani na Androidu u posljednjem kvartalu 2010. godine preuzeli primat, na tržištu pametnih telefona, oni bazirani na Symbianu još uvijek drže značajan udio. Jedan od glavnih razloga tome još uvijek je relativno uzak izbor korisnih aplikacija u Ovi dućanu, kao i činjenica da dobar dio službenih aplikacija za različite internet servise i stranice jednostavno ignorira Symbian kao mobilnu platformu. Tako primjerice za Symbian nema službene Googleove aplikacije za Google Calendar, a službena Dropbox aplikacija ne funkcionira kako treba, pa su korisnici prepušteni polovičnim rješenjima i petljanju. Ovo možda oduševljava one naprednije, ali zato izluđuje prosječnog korisnika, koji se pita iz kojeg je razloga uopće kupio taj telefon i ne bi li puno bolje prošao s Blackberryjem ili nekom drugom igračkom.

U Hrvatskoj je taj problem još izraženiji zbog činjenica da osim widgeta za pojedine poznatije portale postoji jako malo lokalno korisnih aplikacija. U tim problemima svoju ulogu ima i sama Nokia koja se nakon Nokije 5800 (koju posjeduje autor članka) nimalo nije proslavila  mobitelom koji je trebao predvoditi perjanicu proizvoda, modelom Nokia N97, od kojih oba rade pod Symbianom S60v5. Ipak, ovogodišnjim pojavljivanjem Symbian^3 platforme i novog niza pametnih telefona kao što su Nokia C7 i N8, stvari su se uglavnom počele popravljati, iako i ova dva high-end modela imaju svojih mušica.

Korisne aplikacije za Symbian telefone

U vjeri da dobar dio korisnika Nokijinih i drugih Symbian pametnih telefona još uvijek koristi mobitele pod S60v5 sučeljem i da su ti telefoni još uvijek dostupni u ponudi mobilnih operatera po poprilično povoljnim cijenama (Nokia 5230, X6, C6), odlučili smo napraviti pregled korisnih aplikacija upravo za tu inačicu Symbiana.

Osnovne aplikacije, osim Nokia Mapsa za koje vjerujemo da niti jedan korisnik ne bi smio zaobići na svojoj Nokiji, su svakako SMS Preview, koji omogućava pregled sažetka SMS poruke dok je mobitel zaključan, PhoneTorch koji pretvara vašu LED bljeskalicu u vrlo jarku svjetiljku i vrlo jednostavan i pregledan widget AccuWeather , koji omogućava pregled vremenske prognoze.

Ukoliko vam se ne sviđa ugrađena glazbena aplikacija koja na dosta kompleksan način organizira vašu glazbu, svakako isprobajte MLauncher, aplikaciju koja bez puno filozofije svira glazbu iz direktorija koji vi odaberete. Za pristup online servisima tu je službena Gmail aplikacija koju je moguće skinuti mobilnim pristupom na adresu: m.google.com/mail, dok za sve ostale društveno-mrežne potrebe možete koristiti odličnu univerzalnu aplikaciju Snaptu i još bolji Twitter klijent Gravity koji nažalost nije besplatan.

 Twitter Gravity aplikacija

Kako biste vašu Nokiju pretvorili u maleni Kindle tu je ZXReader 2 za .txt i .fb2 (stranica je na ruskom, pa je provucite kroz Google Translate) i Alternate Reader koji podržava .pdf i .djvu formate. Ukoliko ste pasionirani biciklist ili volite svoje vrijeme provoditi aktivno preporuka je Endomondo, koji vrlo elegantno može zamijeniti vaš ciklokomp, a uredno putem GPS-a pamti i po završetku ture na internet stavlja pregled trase koju ste prešli. I za kraj, tu je i SMSMyPosition, koji putem GPS-a ustanovljuje gdje se u ovom trenutku nalazite i šalje vašu lokaciju putem SMS-a osobi koja bi trebala znati gdje se nalazite. 

Lokalne aplikacije

Kao što smo već spominjali broj lokaliziranih aplikacija uistinu nije velik, no u proizvodnji za Symbian svakako prednjači hrvatska firma Infinum. Najkorisnija njihova aplikacija za one koje žive u Zagrebu je svakako ZgTram, koja omogućava pregled dnevnog i noćnog reda vožnje tramvaja, Iksica koja provjerava financijsko stanje na dobro poznatim studentskim karticama, Slušaj Radio! koja omogućava slušanje hrvatskih stanica putem interneta, MojPosao, pomoću koje možete pregledavati ponudu poslova s te stranice u pokretu te Generalturist putem koje možete pregledavati aranžmane u ponudi ovog turističkog operatera.

Također, bilo bi loše zaobići uistinu odličan MaxTV vodič za Symbian mobilne telefone, koji ne daje samo pregled televizijskog programa i naslova u videoteci, već uz aktiviranu opciju Snimalica omogućava da s mobilnog telefona označite emisije koje ne želite propustiti. Druge lokalne aplikacije koje možete pronaći u OVI Storeu uglavnom se odnose na widgete koji izlistavaju vijesti naših poznatijih i manje poznatih internet portala i omogućuju njihov pregled uz pomoć ugrađenog browsera. Takve widgete možete jednostavno i besplatno napraviti sami za vlastitu stranicu ili blog uz pomoć Ovi App Wizarda. Zapravo, dobro je pitanje zašto već niste?

Sve u svemu, ukoliko nemate potrebu za statusnim simbolom ili vam se Android čini suviše kaotičnim i nije vam po volji, dobri stari Symbian još uvijek može pružiti dostojnu alternativu. Možda putem njega nećete moći jednostavno pristupiti vašem bankovnom računu, naručiti dostavu iz Konzuma ili pak dobiti zdravstveni savjet od Plive, ali većinu osnovnih i neke napredne mobilne i komunikacijske potrebe može svakako zadovoljiti.