LAKOM ZARADOM DO TRGOVINE LJUDIMA

Kako prepoznati opasan oglas za posao

11.04.2012 u 09:12

Bionic
Reading

Policijska akcija Catalunya u sklopu koje je prošlog mjeseca razbijena međunarodna banda koja je djevojke iz Hrvatske, ali i susjednih i istočnoeuropskih zemalja na prijevaru prisiljavala na prostituciju u Španjolskoj, ponovno je u fokus javnosti stavila problem trgovine ljudima i prostitucije. Djevojke su mamljene oglasima za posao u ugostiteljstvu, stoga smo od policije doznali kako prepoznati sumnjive oglase

Tri djevojke iz Hrvatske, s područja Zagreba i Čakovca, prijavile su se za posao u ugostiteljstvu u Španjolskoj. Umjesto posla, kriminalna skupina, čiji su članovi iz Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske, u poznatom ljetovalištu Lloret de Mar podvodila ih je na ulici za 20 do sto eura po odnosu. Djevojkama su uzimali 70 posto novca te ih cijelo vrijeme kontrolirali i nadzirali uz sustavno psihičko i fizičko maltretiranje.

Prepoznajte sumnjive oglase za posao

Kako bi se ovakve situacije u budućnosti spriječile, policija iz MUP-a smo dobili savjete kako prepoznati sumnjive oglase i lažne poslove.

Lažni oglasi najčešće sadrže nejasne informacije o ponuđenom poslu. Sumnjive su i one ponude u kojima je garantirana dobra zarada bez obzira na kvalifikacije. Upozoravaju i da je izraz 'hitno tražim' jedan od bitnih indikatora koji u kazuje da je riječ o sumnjivom oglasu.

Tijekom dosadašnje prakse krim policije, najčešći lažni poslovi su čuvanje djece u inozemstvu, poslovi koje nude agencije za manekenstvo ili posredovanje u sklapanju brakova, fotostudiji, oglasi za administrativnog tajnika ili tajnicu u Hrvatskoj uz oznaku 'žurno tražim, odlično plaćam'. Pod policijskim povećalom su i oglasi za rad u ugostiteljskim objektima i rad u noćnim klubovima.

'Potencijalne žrtve se često javljaju na primamljive oglase za odlično plaćene poslove u inozemstvu, a trgovci ljudima su žrtvama ponekad i poznate osobe, odnosno prijatelji ili poznanici koji ostavljaju dojam ugodnih i profesionalnih osoba. Lažni prijateljski posrednici žrtvama nude plaćanje troškova putovanja i rješavanje svih ostalih administrativnih i tehničkih pitanja', kažu nam u policiji.

No na odredištu se priča mijenja; žrtvama se oduzima putovnica, drži ih se u nemogućim uvjetima i prisiljava ih se da ilegalno rade kako bi namirile troškove prijevoza, smještaja i hrane. 'Usto ih se i zlostavlja, prisiljava na prostituciju, drogira, izgladnjuje, onemogućava im se kontakt s rodbinom i prijateljima i ne pruža im se nikakva zdravstvena zaštita. Moguća je i situacija da žrtve nikada niti ne stignu na mjesto odredišta, već ih se na putu često preprodaje. Najčešća mjesta eksploatacije su ulice, noćni klubovi, diskoteke, restorani, tvornice, privatni posjedi, kuće, stanovi, farme… U oba slučaja, žrtve postaju ovisne o trgovcima i žive pod velikim stresom, u stalnom strahu od zlostavljanja, ubojstva ili deportacije', pojašnjavaju u MUP-u.

Što trebate napraviti ako vam je oglas sumnjiv?

Iz policije savjetuju da je nužno zatražiti primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju te stupiti u kontakt s poslodavcima i raspitati se o svim detaljima posla. Radnu dozvolu potrebno je osobno ishoditi, a ne dopustiti nekome da vam 'sredi' administrativne poslove. Usto je potrebno kopirati sve osobne dokumente te radni ugovor i primjerke ostaviti rodbini, prijateljima, a putovnicu pokazivati samo ovlaštenim službenicima i ni u kojem je slučaju davati nekom drugom. Potrebno je i, kažu u policiji, naučiti osnovne riječi stranog jezika zemlje destinacije, pamtiti granične prijelaze prilikom puta te kontaktirati Veleposlanstvo RH u toj zemlji.


Poslove tražite preko provjerenih oglašivača

Iz tvrtke Oglasnik naglašavaju pak da su u današnje vrijeme oglasi za posao svugdje: na lecima, plakatima na tramvajskim stanicama, Facebooku… Napominju da su stoga tiskani i internetski oglasnici sigurniji jer su dužni prikupiti podatke od fizičkih i pravnih osoba koje oglas objavljuju.

Usto se s fizičkim i pravnim osobama koje predaju oglas uspostavlja i telefonska komunikacija kako bi se provjerili predani podaci. Oni stoga savjetuju da se posao traži preko provjerenih oglasnih medija, ali i apeliraju na korisnike da budu realni, tj. da ne očekuju veliku zaradu za malo rada.

Savjetuju i da se preko web pretraživača provjeri tvrtku koja nudi posao te njezini podaci u sudskom registru. Poslodavca je potrebno upoznati, pa u Oglasniku savjetuju da ga posjetite u prostorijama tvrtke ili obrta u redovno radno vrijeme.

Unatoč upozorenjima, tvrde da su slučajevi manipulacije iznimno rijetki te da, ako je potrebno, surađuju s policijom.