KOMENTAR MARINKA ČULIĆA

Kako prekrižiti Mesića

19.08.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Ivan Miklenić je prvo proglasio aktualnog šefa države veleizdajnikom, pa kada je vidio da to prolazi još ga nazvao i psihički sumnjivom osobom. Ali to nije pobjeda ni njega ni dijela klera u ime kojeg progovara. To je poraz laičke, liberalne Hrvatske, koja mirno gleda kako se crkveni jastrebovi ostrvljuju na Mesića

Majko mila, komplicirane li zemlje! Kada se prošlog tjedna Stipe Mesić oglasio onom o micanju križeva iz državnih ustanova, najoštrije, oštrije čak i od biskupa, ošinuli su ga iz medija koji sebe vole nazivati liberalnim. Jer, biva, otvorio je jednu sasvim nevažnu, rubnu temu, koja je, međutim, napunjena s toliko emocionalnog eksploziva da to može izazvati samo nove opasne podjele u zemlji.

Zatim su se ti isti mediji bacili sa sve četiri na tu temu, prenijeli je u ovaj tjedan, i tko zna koliko još sljedećih, pa ti budi pametan. Žele li nam to poručiti da su i njima srcu draga čačkanja po bezveznim kajgodarijama? Ili je Mesić, koliko god stajalo da u tim stvarima nije uvijek najsretnije ruke, ovaj put ipak načeo jedno važno, ako hoćete, i iznimno važno pitanje?

Ma naravno da šef države u odlasku u svojoj hvarskoj 'enciklici' nije dokono brojao jariće, nego je taknuo u vrlo važnu temu, a ako u nečemu postoji problem, to je da se njegovi 'liberalni' kritičari često ne usude njega mašiti ni štapom. A kada imaš medije koji se ponašaju po principu 'ima puno lipih stvari, ali ih ne smin kazati', pa se ostrve na nekoga tko to smije, meni izgleda puno logičnije staviti na tapet njih, a ne njega.

Kosor, Sanader i Mesić na misi povodom Dana državnosti 2008.
TRALJAVE ZAMJERKE

Što, recimo, znači prigovor da je Mesić proćerdao cijela dva mandata i tek na kraju drugoga odlučio progovoriti o neustavnim privilegijama Crkve? Najprije, to uopće nije točno, jer je on, koliko god se i sam znao nepotrebno smucati po crkvama, otpočetka jedini imao o tome razmjerno konzistentan i profiliran stav. Naglašavam ovo 'jedini', jer je tu temu zaobilazio kao tursko groblje kompletan pogon hrvatskih javnih institucija, od političkih stranaka, akademskih ustanova i medija do same državne vlasti. One se ne usuđuju ni zucnuti da je klerikalizacija zemlje odavno prerasla u bolesno stanje, još manje da s koncilskog motrišta to nije nimalo zdravo ni za samu Crkvu.

Što nadalje znači tvrdnja da je Mesić ovim gurnuo u krilo opoziciji vrući krumpir i sasvim joj umanjio šanse da pobijedi na idućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima? Pa, za boga miloga, ovdje se radi o zaštiti elementarnih civilizacijskih tekovina zapadnog svijeta kojem navodno težimo, što je neusporedivo važnije od bilo kakvih izbora, i tko to ne shvaća, ne zaslužuje ni da na njima pobijedi. Ali daj ti to objasni našim 'liberalnim' mudrijašima, koji sarkastično popuju Mesiću da je to što traži isto kao kada bi sugerirao Amerikancima da izbrišu s dolara ono 'In God We Trust' (u Boga vjerujemo).

Bože svemogući, može li se povući traljavija i neukija usporedba između Hrvatske i SAD-a? Ameriku su u najvećoj mjeri stvarale proganjane europske kršćanske manjine i upravo po njihovoj zamisli je i stvorena jedna od najlaičkijih zemalja današnjeg svijeta. Potrudili su se da Amerika bude potpuna suprotnost tadašnjoj Europi, tj. da nema ni grama teokratskih primjesa kojima će država preferirati jedne vjerske skupine na račun drugih. I zato ovo 'In God We Trust' nema nikakav klerikalistički prizvuk, dok ga, naprotiv, križevi u hrvatskim vojarnama, policijskim postajama i školama imaju preko svake dobre mjere.

TOBOŽNJI LIBERALI NISU U STANJU STATI U OBRANU LAIČKE DRŽAVE

I tu i jest sva tragika sadašnje hrvatske situacije. U Sjedinjenim Državama kršćani su bili ti koji su bili najzaslužniji za stvaranje uzorne sekularne države (što je nakratko prekinuo mlađi Bush, otkrivši na dnu čaše svoga 'boga' i od njega stvorio obavezujući totem ništa manje od islamističkih fundamentalista protiv kojih ga je okrenuo). A u nas? U nas, brate, tu sekularnu baštinu boljeg dijela zapadnog svijeta nisu u stanju braniti ni tobožnje perjanice liberalne i antiklerikarističke ideje.

I što onda drugo možeš očekivati nego da glavni problem postane Stipe Mesić, a ne ona nevolja Ivan Miklenić koji je proglasio aktualnog šefa države veleizdajnikom, pa kada je vidio da to prolazi još ga slavodobitno nazvao i psihički sumnjivom osobom. Ali što god on sebi umišljao, nije to pobjeda ni njega ni dobrog dijela klera u ime kojeg progovara. To je poraz laičke, liberalne Hrvatske, koja, čast rijetkim izuzecima, mirno gleda kako se crkveni jastrebovi ostrvljuju na Mesića eda se sutra ne bi previše mučili s onima koji misle da je u pravu on, a ne oni.