UKIDA SE 'KOMARAC'

Kako potjerati mlade bez suvišnih pitanja

26.06.2010 u 16:24

Bionic
Reading

Skupština Vijeća Europe, bez ijednoga glasa protiv ili suzdržanoga člana, glasovala je za uklanjanje s javnih mjesta sprave nazvane Komarac, izuma Howarda Stapletona koji emitira jak i neugodan visoki ton koji mogu čuti samo mladi, a koji služi za njihovo protjerivanje iz parkova, šoping centara, lokala i dućana

Stapleton je otkrio da mehanizam, koji stoji nekih 600 eura, kada emitira određeni zvuk na frekvenciji od 16 do 18,5 kiloherza, tjera s tog mjesta mlade od 20 do 25 godina jer stariji od te dobi taj zvuk ne mogu čuti.

Sistem je bio prihvaćen prije dvije godine u Velikoj Britaniji, državi koja ih ima najviše postavljenih, nekih 3.000. Prema izvještaju konzervativnog poljskog parlamentarca Piotra Walcha, sprave su postavljene još u Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj, Francuskoj, Irskoj i Njemačkoj. Ni jedna od 47 članica Vijeća Europe ih do sada nije zabranila, a 2008. je njihovu zabranu odbilo Europsko vijeće.

Članove Vijeća Europe smatraju da je sistem dvostruko diskriminirajući: prvo jer dijeluje prema dobi građana, a drugo zato što ne razlikuje mlade koji se okupljaju radi zabave ili razonode od onih koji bi eventualno stvarali nerede, poput huligana ili članova bandi.

Pored toga, smatra se da je sprava nepotrebna jer samo tjera mlade na druga mjesta, a ne mijenja njihovo eventualno neprilagođeno ponašanje. Skupština je zaključila da se sa spravom 'komarac', koja je 'uvredljiva' i 'degradirajuća' za ljudska bića, narušavaju ljudska prava kao što je pravo na okupljanje.