POŽURITE

Kako podnijeti ocjenu ustavnosti kriznog poreza

23.10.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Ustavni sud je zaprimio više od 50 tisuća zahtjeva građana, među kojima su predsjednik Republike Stjepan Mesić te Matica umirovljenika, za ocjenu ustavnosti zakona kojim je uveden poseban krizni porez, u javnosti poznatiji kao harač

Oni koji to nisu napravili krajnje je vrijeme da učine, jer u slučaju da zakon padne na Ustavnom sudu, građani koji nisu podnijeli tužbu neće moći tražiti povrat uzetih sredstava.

Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kriznog poreza jednostavan je proces, čak i za najveće laike, jer su mediji, posebnoJutarnji.hr, Pollitika.com, ali i Hrvatska stranka umirovljenika na svojim stranicama, objavili predloške koje je potrebno samo skinuti s interneta, popuniti te poslati na adresu Ustavnog suda.

Što se tiče popunjavanja tužbe za ocjenu ustavnosti, potrebno je upisati ime i prezime, adresu i ono najvažnije - zbog čega smatrate da je taj zakon u suprotnosti s Ustavom - a zatim biste trebali navesti članke koji su po vašem mišljenju sporni. Zbog toga ne bi bilo loše ni da bacite pogled na odredbe Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke ili jednostavno konzultirate nekog stručnjaka ako to već sami niste. Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti je besplatno, a on se može poslati poštom ili predati osobno na adresi Ustavni sud Republike Hrvatske, Varšavska 3, 10000 Zagreb. Sve podrobnije informacije o Ustavnom sudu možete pronaći na adresi www.usud.hr

Vlada je donijela tzv. harač u srpnju ove godine s ciljem krpanja proračunskih rupa koje su prijetile odlaskom države u bankrot. Premijerka Kosor se odlučila na taj porez i dizanje stope PDV-a za jedan posto kako bi izbjegla provođenje bolnih strukturalnih reformi te izbjegla sukob sa sindikatima zbog nužnog otpuštanja viška radnika u javnim službama. Porez sa stopom linearnog oporezivanja od 2 i 4 posto iznad i ispod 3000 kuna, i pored navodne socijalne note, iznimno ide na ruku onima koji imaju najviše plaće.