SLOBODAN PRALJAK U HAAGU

Kako netko može i pomisliti da je Tuđman dijelio BiH

05.06.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Franjo Tuđman nije imao nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini, a nitko u Herceg-Bosni nije namjeravao pripojiti se Hrvatskoj. To je, svjedočeći u vlastitu obranu, rekao general Slobodan Praljak.

Bez Tuđmana, HVO-a i njega osobno - ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine, tvrdi, a sve koji kažu suprotno, uključujući i aktualnog hrvatskog predsjednika Stipu Mesića, Slobodan Praljak naziva krivokletnicima i lažovima, prenosi portal Deutsche Welle.

Na suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika takozvane Herceg-Bosne, optuženih pred Haškim sudom za zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima, počinjene u pokušaju 'stvaranja Velike Hrvatske pripajanjem teritorija Bosne i Hercegovine u ratu od 1992. do 1995. godine', general Praljak svjedoči punih mjesec dana. Na klupi za svjedoke bit će još toliko dugo, kako bi ga ispitali branitelji suoptuženih te, naposljetku, tužitelj i sudsko vijeće.

Stari most u Mostaru

Dosadašnje svjedočenje bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) proteklo je u nepromijenjenom tonu poricanja svakog navoda tužbe. Negirao je zločine HVO-a u Mostaru, uključujući i rušenje Starog mosta, te optuživao Armiju BiH da je u svibnju 1993. godine napala položaje hrvatskih snaga, a ne obratno, kako piše u optužnici.

Herceg-Bosna je, prema njemu, osnovana ne zato da bi se pripojila Hrvatskoj, nego 'kako bi se obranila Bosna i Hercegovina od srpskog agresora'. Branio je politiku i stavove prema BiH tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška kao krajnje prijateljske i poštene. Govorio je da ne može shvatiti kako itko može i pomisliti da je Tuđman uopće razmišljao o prisvajanju nekog njenog dijela.

Za Praljka je tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović bio 'prevrtljiv' i iznevjeravao je svaki sporazum s Hrvatskom i dogovor s čelnicima Herceg Bosne te je tajno surađivao s agresorom, to jest s JNA i rukovodstvom Republike Srpske. U jednom trenutku Izetbegović je, prema Praljkovoj tvrdnji, nudio da se zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj, ali je to Tuđman odbio.

Sadašnjeg hrvatskog predsjednika Stipu Mesića nazvao je krivokletnikom i tvrdi da je lagao da su se Tuđman i Milošević 1991. godine u Karađorđevu dogovorili oko podjele BiH.

Slobodan Praljak

'Franji Tuđmanu nikada nije palo na pamet da može dobiti bilo koji komad teritorija izvan granica Hrvatske, osim ako to ne odluče Amerikanci i ostali moćnici', rekao je Praljak na posljednjem sudskom zasjedanju (4. lipnja).
Na to je predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti podsjetio na transkript jednog zatvorenog ratnog sastanka najvišeg vojnog i političkog vrha Hrvatske, na kojem se govorilo upravo o 'komadima tuđih teritorija'. 'Fikret Abdić će se pobrinuti da se otcijepi, pa će zatim teritorij koji on ima - oblast Zapadna Bosna - biti uključen u Hrvatsku', citirao je Tuđmana predsjedavajući vijeća. 'Naprosto ne mogu vjerovati', uzvratio je Praljak. 'Vi u to vrijeme niste znali da se razmišlja o tome da gospodin Abdić izvrši secesiju i priključi se Hrvatskoj?' upitao je sudija Antoneti.

'Ne, nisam znao, ali časni suče, bez obzira na to što to negdje može pisati, nešto je krivo izgovoreno, jer Tuđman nikad nije vjerovao ni mislio da se to može dogoditi', odgovorio je Praljak. Prema optužnici, na čelu 'zajedničkog zločinačkog poduhvata', čiji je cilj bio da se 'Bošnjaci i drugi ne-Hrvati politički i vojno potčine i zauvijek uklone' s područja koja su proglašena Herceg-Bosnom, bio je tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Svjedočenje generala Praljka se nastavlja u ponedjeljak, 8. lipnja.