Unfollow by Jasno i Glasno

Kako najbolje iskoristiti Dropbox?

15.03.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Dosta vam je USB stickova, prijenosnih diskova i DVD-ova? Radite na dva računala i ne znate kako ih sinkronizirati? Ili možda već koristite Dropbox ali niste upoznali sve njegove mogućnosti? Sastavili smo za vas par uputa i savjeta kako da maksimalno iskoristite sve što ovaj servis nudi

Današnji čovjek posjeduje mnoštvo digitalnih podataka koje redovito pohranjuje, a većina svoje povjerenje polaže u prijenosne memorije raznih oblika i veličina. Doista, da u današnje vrijeme svučete i pretražite prosječnog računalnog korisnika, po njegovim džepovima, torbici ili ruksaku biste pronašli barem nekoliko gigabajta podatkovnog prostora. Isto tako, cijene različitih memorijskih kartica su postale krajnje pristupačne i već za nekoliko desetaka kuna možete pribaviti nekoliko Gb za vaš džep. Zašto onda uopće koristiti podatkovni prostor na internetu?

Dropbox nije samo skladište podataka

Za razliku od DVD-a ili prijenosnih diskova, USB memorije su prenosive u pravom smislu te riječi i moguće ih je zakačiti kao privjesak ili čak nositi oko vrata. Ipak, velika im je mana da ih je upravo zato lako izgubiti ili jednostavno zaboraviti kad su ubačene u USB port. Za razliku od njih podatke na internetu nije moguće toliko jednostavno izgubiti i dostupni su svugdje gdje postoji pristup internetu, naravno prebolimo li strah od povjeravanja naših 'privatnih' podataka jednom takvom servisu. Najpoznatiji servisi tog tipa su Box.net, ZumoDrive, Sugarsync i naravno Dropbox. Većina ih tipično nudi 2 do 5 Gb besplatnog podatkovnog prostora što je sasvim dovoljno za prosječne korisničke potrebe.

Uz prostor za vaše podatke često možete skinuti i posebnu aplikaciju koja vam omogućava pristup, a u nekim slučajevima i automatsku sinkronizaciju podataka između jednog ili više računala. Dropbox primjerice to rješava na način da prilikom instalacije u folderu s vašim dokumentima otvori posebnu folder pod nazivom 'Dropbox' i što god se u nju stavi automatski se sprema na udaljeno skladište podataka. Tako, ukoliko na poslu i doma koristite dva različita računala, instalacijom Dropboxa na oba možete u svakom trenutku imati dostupne i usklađene podatke. Isto tako, ukoliko pohranjivanje dokumenata iz aktivnog programa usmjerite u 'Dropbox' folder oni se automatski ažuriraju i na vašem stroju i na internetu. Još jedan bitan aspekt jest i dostupnost putem različitih platformi pametnih telefona, u čemu se od navedenih posebice ističu SugarSync i Dropbox. 

Zašto preporučamo korištenje Dropboxa? 

Ukoliko vam je glavni kriterij prilikom odabira kapacitet podatkovnog prostora, topla je preporuka odabrati Sugarsync koji besplatno nudi čak 5 Gb podatkovnog prostora. Uz njega dolazi i dosta mogućnosti upravljanja podacima te podrška za iPhone, Android, Symbian, Blackberry i Windows Mobile. Za razliku od njega Dropbox se može pohvaliti sa svega 2 Gb besplatnog podatkovnog prostora, no ukoliko tražite svestranu platformu koju možete koristiti na desetke različitih načina to je upravo Dropbox. Naime, oko njega se sjatilo najviše razvojnih rješenja te je izrađeno na desetke mobilnih aplikacija, dodataka za preglednike i nekolicina internet servisa.

Ukoliko smo vas uvjerili da odaberete Dropbox, prvi korak koji preporučamo jest da prođete aktivnosti tutoriala čime ćete zaraditi dodatnih 250 Mb prostora, a kao registrirani korisnik dodatnim aktivnostima na Facebooku i Twitteru možete zaraditi dodatnih 650 Mb. Isto tako, pozivanjem prijatelja možete zaraditi dodatnih 250 Mb po novom korisniku.

Što sve možete napraviti sa Dropboxom?

Iako se Firefox ne može pohvaliti izborom korisnih implementacija, za Google Chrome postoji nekoliko odličnih aplikacija i ekstenzija. Tako, primjerice Dropbox Audio Player može reproducirati glazbu direktno sa servera, dok programerska 'bilježnica' SourceKit pohranjuje zapisani programski kod direktno na Dropbox.

Što se tiče mobilnih platformi većina aplikacija se svodi na vođenje bilješki i to-do lista koje gotove datoteke pospremaju na Dropbox, no ima i svijetlih primjera kao što je primjerice GoodReader za spuštanje knjiga i velikih .pdf datoteka odloženih na Dropbox i njihovo kvalitetno čitanje na malom ekranu, i već svima dobro poznati Pixelpipe kojeg možete koristiti za upload slika, videa i glazbenih datoteka na razne servise uključujući i Dropbox. Ako vas zanimaju ostale aplikacije koje koriste Dropbox pogledajte što se nalazi na njihovoj pozamašnoj službenoj listi.  

Neke od ideja za korištenje Dropboxa su i sinkronizacija lozinki i Firefox postavki između računala, a možete i drugima dozvoliti da vam šalju dokumente putem e-maila na Dropbox. Također vaš Dropbox može poslužiti kao hosting za jednostavne statičke web-stranice, ali i za brzi backup vašeg Wordpress bloga. Ovo su tek neki od ukupno dvadesetak primjera koje smo pronašli za vas, a ako vam niti to nije dovoljno, postoji i vrlo opsežan vodič  za naprednije korisnike koji objašnjava kako do srži iskoristiti sve prednosti ovog servisa.